2 min 8 godina

Strategije planiranja i organizacije današnjih i budućih gradova, upotreba savremenih tehnologija u cilju stvaranja kvalitetnog okruženja za život i povezivanje preduzetništva i urbanog razvoja, glavne su teme konferencije „Mesta i tehnologije“ (Beograd, 14. i 15. aprila 2016) koja okuplja vodeće stručnjake za arhitekturu, urbani dizajn, nove tehnologije i energetsku efikasnost iz 26 zemalja.

– Teme i ciljevi konferencije poklapaju se sa prioritetima strategije Evropa 2020 i novog ciklusa finansiranja naučnih inovacionih projekata „Horizont 2020“. Ideja nam je da konferencija bude početak nekih budućih zajedničkih projekata sa kolegama iz regiona i univerzitetima iz međunarodne mreže koju formiramo, a u kojima će učestvovati naši studenti – kaže za Danas profesorka Eva Vaništa Lazarević, direktorka konferencije.

„Kognitivni grad“ je koncept koji teži usklađivanju informacionih tehnologija, veštačke inteligencije sa potrebama stanovništva i strategijama razvoja velikih gradova. Iako je zamišljena pre svega kao akademska konferencija, namera organizatora – Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i strukovnog udruženja „Urbana laboratorija“ iz Beograda – je da podstaknu diskusiju i u domaćoj javnosti o tome kako poboljšati kvalitet života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Između ostalog, na konferenciji će biti predstavljeni rezultati evropskog projekta „CyberParks“, koji istražuje primenu savremenih pametnih tehnologija i uređaja u urbanom dizajnu. Deo programa su i studentske radionice urbanog dizajna, koje će kao poligon koristiti virtuelni prostor Kosančićevog venca, u cilju oblikovanja novih gradskih trgova i razvijanja mreže pešačih tokova u gradskom jezgru, a što je u skladu sa aktuelnim projektima Grada Beograda.

Konferencija na Arhitektonskom fakultetu okupiće oko 240 učesnika, od kojih je gotovo polovina inostranstva, uključujući eksperte iz Portugala, Španije, Italije, Danske, SAD i Tajvana.

Izvor Danas.rs

Pročitaj i ovo:  10 ideja kreativne i kolaborativne ekonomije

Ostavite odgovor