4 min 11 godina

Poslovno okruženje u Srbiji malo je poboljšano u 2013. godini, ali skupe regulatorne procedure i kamate i dalje guše konkurentnost srpske privrede, rezultat je Treće godišnje ankete koju je USAID BEP program sproveo među 1.000 preduzeća u Srbiji. Izveštaj, predstavljen u Privrednoj komori Srbije (PKS), pokazuje i pozitivne pomake u smanjenju korupcije i unapređenju inspekcijskog nadzora.  

Cilj vladine politike je privlačenje stranog kapitala

Predsednik PKS Željko Sertić je izrazio očekivanje da će Srbija već sledeće godine biti bolje pozicionirana u izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja.  

Nova ekonomska politika Vlade Srbije fokusirana je na unapređenje domaće privrede. Strani investitori su izuzetno važni za Srbiju, ali je najbolji način za privlačenje kapitala iz inostranstva stvaranje dobrih uslova za domaći biznis, rekao je ministar privrede Saša Radulović. Država ne treba da otvara nova radna mesta i investira, nego da stvori uslove za to. Popravljanje regulatornog okruženja i uslova poslovanja najbolji je način za privlačenje direktnih stranih investicija. Bitno je da biznis radi, zapošljava i plaća poreze u Srbiji, istakao je ministar. Radulović je istakao da je Vlada Srbije odlučna da reši probleme koji su posledica loše ekonomske politike u protekloj deceniji, a da je donošenje Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji ključno za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Glomazna birokratija, korupcija, porezi – deo problema

Predstavljajući izveštaj sa rezultatima USAID ankete, ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ukazao je na pozitivne pomake iznoseći podatak da za 46 odsto ispitanika korupcija u 2013. nije uticala na poslovanje, u poređenju sa 26 procenata prošle godine. Ipak, 54 odsto privrednika i dalje navodi korupciju kao problem. Rezultati ankete pokazuju da se privreda u Srbiji, uprkos poboljšanjima, i dalje suočava sa problemima kao što su glomazna birokratija, visoki porezi na plate, inflacija, nestabilnost deviznog kursa, neefikasno sudstvo, problemi s dozvolama za gradnju, naglasio je Kirbi.

Pročitaj i ovo:  Investitori podržavaju startap ideje

Ambasador SAD je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije uzeti u obzir rezultate ankete kao i prethodnih godina i doneti mere u brojnim oblastima, kao što je nedavno donela nacrte zakona o planiranju i izgradnji, radu, privatizaciji. Kako su pokazali rezultati istraživanja, privrednici u Srbiji se žale na neadekvatan pristup izvorima finansiranja – 90 odsto ispitanika navodi da visoke kamatne stope i naknade banaka sputavaju razvoj, isto mišljenje o sredstvima obezbeđenja za kredite ima 76 odsto dok 72 odsto privrednika smatra da krediti indeksirani u stranoj valuti škode pristupu izvorima finansiranja.

U pogledu prognoza za narednu godinu 31 odsto anketiranih privrednika su optimisti dok 60 odsto ima neutralan stav o mogućem povećanju prihoda, novom zapošljavanju ili uvođenju novih proizvoda i usluga. Stanje je slično kao prošle godine ali daleko negativnije u odnosu na 2011. kada su, 45 odsto ispitanika, bili optimisti.  

Izvor: Privredna komora Srbije

Ostavite odgovor