3 min 4 godine

Areal RNIDS, novo ćiriličko pismo koje se sastoji od četiri fonta, a čiju je izradu omogućila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar, predstavljeno je 28. januara 2020. u „Azbuci“, u okviru zdanja Doma Vukove zadužbine. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti sa sajta RNIDS-a.

Olivera Stojadinović, autorka fontova, saopštila je da je Areal RNIDS kreiran kao slabserifno pismo sa četiri fonta, jer se slabserifna i sanserifna pisma najčešće koriste na internetu. Pismo je moguće preuzeti u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine. Prilikom kreiranja fontova autorka je dala prednosti njihovoj upotrebi na internetu, iako se u praksi fontovi prevashodnu kreiraju za upotrebu u štampi, pa prilagođavaju. Tokom izrade fonta kontinuirano je testiran digitalni prikaz, zbog čega se pismo izuzetno dobro prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet sadržajima. Autorka je naglasila da je pismo pogodno za sve digitalne sadržaje, za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta, uključujući i profesionalne softvere za tekst i grafiku.

Docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti na predmetu Pismo, Ana Prodanović, objasnila je da svako pismo ima više stilova, težina za isticanje i kurzivnu varijantu, kao što imaju pisma u Vordu, softveru koji dominantno koristimo za kreiranje teksta. Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku. Istakla je da je nedostatak kurzivnih fontova u ćirilici izuzetno izražen, uključujući i besplatne Guglove fontove koji imaju pristojne uspravne oblike. Areal RNIDS raspolaže kurzivnim fontom koji rešava ove probleme.

Pročitaj i ovo:  Gugl ulaže 27 miliona u medijske projekte

Ovo je prvo ćiriličko pismo prevashodno namenjeno upotrebi na internetu čiju je izradu omogućila Fondacija RNIDS, a u planu je da se povodom obeležavanja rođendana .SRB domena nastavi praksa poklanjanja kvalitetnih ćiriličkih fontova.

Ćirilički internet domen .SRB je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .RF, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Izvor RNIDS.rs

Ostavite odgovor