2 min 4 godine

Celogodišnja manifestacija Evropska prestonica kulture Rijeka 2000 otvorena je 1. februara raznovrsnim programom, od čega je glavna prikazana Opera industriale u riječkoj luci, na kojoj je učestvovalo više stotina izvođača, uz zvuke industrijske buke i socijalističke poruke o radu i slobodi.

Predstava je završena legendarnom italijanskom partizanskom pesmom O bella ciao, koju je svojevremeno obradio i pulski bend KUD Idijoti. Na drugih trideset lokacija po gradu održano je 70 događaja, uključujući i Savet ministara kulture Jugoistočne Evrope. 

Uz slogan Luka različitosti, progamu je prisustvovao veliki broj zvanica iz Evropske Unije i regiona. Direktorka programa Rijeka 2020, Emina Višnić istakla je da je službeni početak godine Evropske prestonice obeležen odavajući počast riječkim radnicima, umetničkoj avangardi i tradiciji riječkog kraja.

Finski hor muškaraca koji vrište izveo je himne svih država kojima je Rijeka pripadala tokom istorije, takođe su istaknute i zastave tih minulih država, među njima i SFRJ. Održani su i brojni performansi i postavljene instalacije i izložbe.

Direktorka Evropske prestonice kulture Rijeka 2020 je Emina Višnić, poznata kulturna aktivistkinja i menadžerka.

Evropska prestonica kulture je program Saveta Evrope, ustanovljen 1980ih godina, sa ciljem promovisanja evropskog tla, kulturne raznolikosti i kulture gradova. Naredne godine evropske prestonice biće Novi Sad i Temišvar.

Osim programske kulturne animacije, projekat ima za cilj obnovu zgrada, očuvanje kulturnog nasleđa, promociju urbanosti i evropskih ideja, kao i strateške promene u kulturnoj politici grada Rijeke i Hrvatske. Celokupan program jednogodišnje manifestacije dostupan je na sajtu Rijeka2020.

Pročitaj i ovo:  Snimanje filma Vinetu Hrvatskoj donosi više koristi
Otvaranje programa Rijeka 2020

Ostavite odgovor