3 min 3 godine

Film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića o migrantima trijumfovao je na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, osvojivši Gran pri – Kristalni globus za najbolji film, nagradu za najboljeg glumca – Ibrahima Komu, kao i specijalno priznanje žirija za fotografiju Jelene Stanković.

Arsenijevićevom filmu – modernoj adaptaciji narodne epske pesme “Banović Strahinja”, smeštene u savremeni kontekst izbegličke krize, dodeljene su i dve nezvanične nagrade – Ekumenskog žirija i mreže evropskih prikazivača Europa Cinemas Label.

Strahinja iz Afrike

Glavni junak filma “Strahinja Banović” je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Osim francuskog glumca Ibrahima Kome, u filmu igraju i austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i srpskom glumcu Nebojši Dugaliću. Sve statiste i pojedine manje uloge u filmu igraju pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Ekumenski žiri istakao je u obrazloženju nagrade da “Strahinja Banović” priča “veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti”.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn u saradnji sa Cinnamon Filmom, a snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije, fonda Eurimaž Saveta Evrope, Filmskog fonda Luksemburga, Francuskog nacionalnog centra za film, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Litvanskog filmskog centtra i potprograma Media programa Kreativna Evropa.

Ovo je prvi put posle 20 godina da je Srbija imala predstavnika u konkurenciji za glavne nagrade prestižnog češkog festivala.

Izvor: Seecult.org
Foto Ekranska fotografija (printscreen) Strahinja Banović / YouTube

Ostavite odgovor