4 min 7 godina

Digitalne platforme dramatično su promijenile život u gradovima, donijele nove modele rada i stvorile pretpostavke za stvaranje novih start-up poduzetnika, jačanje ekonomije grada i povećanje standarda života.

Rast startapa u Zagrebu

U ovom trenutku u Zagrebu radi više od 100 novih start-up tvrtki; više od 100 tisuća apartmana u Hrvatskoj iznajmljuje se preko AirBnB platforme; više od 2000 ljudi rade kao vozači Ubera – kada god žele; na Instagramu je više od 73 tisuće Hrvata, a tisuće tvrtki izravno komunicira sa svojim korisnicima preko Facebooka u cilju da povećaju njihovo zadovoljstvo, poboljšaju svoje proizvode i povećaju prihode.

U posljednjih nekoliko godina Zagreb je uistinu postao jedna od vodećih turističkih destinacija. Turisti su u metropolu počeli dolaziti i zbog porasta broja Airbnb smještaja, dnevnog najma, ali i otvaranjem novih, modernih hostela čime je uvelike proširena dotadašnja tradicionalna ponuda smještaja u hotelima i hostelima. To je pak stvorilo potrebu za otvaranjem novih restorana, craft pivnica, barova, događanja i festivala.

Digitalna asistencija

A barometar kvalitete i jamac uspjeha je digitalna platforma koja je – zahvaljujući sistemu ocjenjivanja gostiju i objave kritika koje svi vide – zauvijek promijenila način na koji se pružaju usluge. Na Tripadvisoru, prvo mjesto u kategoriji “chip eats” drži Heritage i to je jedan od razloga zbog čega u njemu teško doći do slobodnog stola. Od 125 komentara, čak 91 posto gostiju mjesto, hranu i piće ocijenilo je kao odlično. Među komentatorima, tek je desetak onih koji dolaze iz Hrvatske, a takav je i omjer gostiju u samom restoranu. – Ono što je nekad bila preporuka od usta do usta, sada je to Tripadvisor. To je platforma koja je u našem poslu must have. Postaješ prepoznatljiv, ali i prepušten ocjenama gostiju. Kada imaš takav odnos kuhara i gostiju, onda znaš da nema glume. Onda daješ samo kvalitetno, domaće – priča 28-godišnji Silvije.

Pročitaj i ovo:  Srbija jača ICT sektor

Zagreb trenutno nema svoj Tripadvisor, svojevrsnu knjigu žalbi i pohvala, na kojoj građani i poduzetnici u interakciji s gradskim službama mogu ocjenjivati rad, davati pohvale ili loše ocjene. Trenutno je na raspolaganju tek aplikacija Zagreb- inovativan grad, koja je zamišljen kao platforma koja unaprjeđuje komunikaciju s građanima preko mreže socijalnih medija kako bi se doprinijelo učinkovitijem i boljem radu gradske uprave. Ideja Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koja stoji iza projekta, da građani predlažu ideje koje će se moći aktivno komentirati, ocjenjivati i pratiti status svake predložene ideje. Konstruktivna ideja koja prikupi najviše lajkova i koje struka ocijeni konstruktivnima pretvorit će se u konkretne projekte, a Grad Zagreb će pokrenuti njihovu realizaciju.

Pozicija startapa

Startapi koriste prostore u Tehnološkom parku Razvojne agencije Zagreba na Zagrebačkom velesajmu. Upravo transformacija dijela Zagrebačkog velesajma kao mjesta na kojem će raditi startup tvrtke, pokazatelj je smjera u kojem bi Zagreb trebao ići kada se govori o digitalnom pulsu grada.

Tehnološki park to pokazuje kroz brojke. U pet godina, broj tvrtki porastao je za oko 20 posto, dok je za 60 posto porastao broj zaposlenika. Prije pet godina tvrtke su ukupno imale 71 zaposlenog, dok su lani, prije obnavljanja prostora na Velesajmu imali 131 zaposlenog. Rasli su i prihodi tvrtki u odnosu na 2012. kada su iznosili 13,5 milijuna kuna. Lani su dosegli brojku od 32 milijuna kuna.

Tomislav Mamić – Jutarnji list

Ostavite odgovor