2 min 3 godine

Vlada Republike Srbije izjavila je da je postigla 21. aprila dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.
„Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.
Na sastanku je dogovoreno da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa, koji će definisati budući status radnika na internetu, pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Takođe, dogovoreno je da će, uz Udruženje radnika na internetu, i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Imajući u vidu to da je Vlada Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera.“

Predstavnici Udruženja radnika na internetu potvrdili su da je dogovor postignut objavom na Tviteru. Oni su se oglasili porukom da smatraju da će usvajanje rešenja do kojeg su došli u pregovorima sa Vladom doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera, „iako je to rešenje daleko od idealnog“.

Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Udruženje frilensera: većina želi da plaća porez i da se iseli iz Srbije

Ostavite odgovor