5 min 3 godine

Enerdžajzeri, male tehnike zagrevanja tima ili korisnika nisu više za jednokratnu upotrebu, postaju stil rukovođenja. Liderstvo reenergizovanjem je nova filozofija rada u pandemijsko doba. Prema istraživanjima s kraja prošle 2020. godine, čak dve trećine zaposlenih globalno pokazuje pad motivacije i radnog elana zbog pandemije.

Novi način za „ovo možemo proći zajedno“

Članovima tima koji su pali i potonuli sigurno ne može pomoći pozivanje na poslovne ciljeve, a još manje direktivno obraćanje. Oni ne samo da ne vide smisao rada kao nekada, njihov lični život im je zamagljen i jedino šta se pitaju svakog dana – koliko će sve ovo trajati i da li će život ikada više imati staro značenje. Jedna trećina onih koji optimizam nisu izgubili vrlo verovatno radi u firmama koje digitalno posluju ili su tokom pandemije brzo ušli u digitalnu transformaciju. Oni još troše adrenalin zbog načina na koji su uspešno preokrenuli život i rad u algoritam pandemijskog doba.

Naime, u prvoj fazi krize, kada je svet u trenu bio zaključan, adrenalin je sve brzo mobilisao da odgovore na krizu. Lideri su imali osnovnu ulogu da pokazuju i gestom i brigom i rečima da „ovo možemo proći zajedno“. Kako se kraj nije video ni na kraju 2020. godine, a i dalje se ne nazire, sprintovi adrenalina su nestali, a pred svima se otvorilo polje za maraton. Dakle, ne samo da tu više ne igra adrenalin, jer je u pitanju potpuno drugačiji tempo, već se potencijalno javlja period produženog razočaranja, iscrpljenosti i nekakve neobične tuge i nedostajanja. Taj period pre se može pogoršati, nego što može da postane bolji.

Uzmimo da život neće više imati staro značenje ali da može biti sadržajan u svom punom kapacitetu kao nekada. Sa ovim pandemijski lider veruje da kreće prema svom timu.

Pročitaj i ovo:  Kako će nova kultura rada oblikovati radni prostor: hibridni rad u budućnosti

Osnovne tehnike reenergizovanja tima

Iako ovaj iskorak uvodi nove neizvesnosti, ipak nudi obećanje da će se nadovezati na dostignuća vezana za pandemiju, poput prelaska na fleksibilniji i inovativniji radni model. Rad od kuće ili rad preko platformi postao je aksiom pandemijskog doba i neće se lako od njega odustati. Ali tim više osnovni zadatak reenergizovanja postaje veliki izazov jer su članovi tima rasuti i zajednički prostor nije više toliko posećen. Ipak, moramo biti načisto da je sedište firme i dalje rodno mesto timske energije. Tu energiju donosi i odnosi lider.

Na lideru je, stoga, da nekim novim tehnikama povrati energiju svog tima i da tu energiju održava. Neke od tehnika mogu biti:

 • Velike projekte pravimo u mnoge male, sa sprintom od 2-3 nedelje maksimum;
 • Planiranje računamo u nedeljama, dok strateško planiranje postavljamo sa presekom na šestomesečnom nivou, viziju na tri godine;
 • Ukidamo nepotrebnu administraciju;
 • Razgovor stavljamo na prvo mesto, mejlovi i projektne aplikacije su na drugom mestu;
 • Dnevno i nedeljno donosimo odluke, ne odlažemo ih;
 • Timske sastanke organizujemo barem dva puta nedeljno, ako je u pitanju onlajn platforma kao medij – pre sastanka obavezno “čavrljamo”;
 • Pored nedeljnih sastanaka, uvodimo kvartalne sastanke – u njima sumiramo šta smo uradili i planiramo sprintove;
 • Razmenjujemo priče o uspehu, makar i malom;
 • Delimo i privatne stvari, pričamo o tome kako živimo, šta nam radi porodica i kućni ljubimci;
 • Podstičemo zdravu kompetitivnost među članovima tima;
 • Uvodimo iskrene fidbek relacije, jer povratna informacija je sada veoma važna, da odmah pratimo šta se dešava sa energijom, i da odmah popravljamo ako treba,
 • Ako ima neslaganja u stavovima i mišljenjima članova tima, puštamo da neslaganja izađu i da budu argumentovano sučeljavanje;
Pročitaj i ovo:  Bilans kreativnog sektora Srbije 2020: nema rasta, sumorne prognoze za većinu

Sve mora biti sa empatijom i podrškom, za to ne postoji zamena.

Marina Delić

Foto Unsplash

Ostavite odgovor