Na putu ka rezilijentnosti: energizovanje tima

Enerdžajzeri, male tehnike zagrevanja tima ili korisnika nisu više za jednokratnu upotrebu, postaju stil rukovođenja. Liderstvo reenergizovanjem je nova filozofija rada u pandemijsko doba. Prema istraživanjima s kraja prošle 2020. godine, čak dve trećine zaposlenih globalno pokazuje pad motivacije i radnog elana zbog pandemije.

Novi način za „ovo možemo proći zajedno“

Članovima tima koji su pali i potonuli sigurno ne može pomoći pozivanje na poslovne ciljeve, a još manje direktivno obraćanje. Oni ne samo da ne vide smisao rada kao nekada, njihov lični život im je zamagljen i jedino šta se pitaju svakog dana – koliko će sve ovo trajati i da li će život ikada više imati staro značenje. Jedna trećina onih koji optimizam nisu izgubili vrlo verovatno radi u firmama koje digitalno posluju ili su tokom pandemije brzo ušli u digitalnu transformaciju. Oni još troše adrenalin zbog načina na koji su uspešno preokrenuli život i rad u algoritam pandemijskog doba.

Naime, u prvoj fazi krize, kada je svet u trenu bio zaključan, adrenalin je sve brzo mobilisao da odgovore na krizu. Lideri su imali osnovnu ulogu da pokazuju i gestom i brigom i rečima da „ovo možemo proći zajedno“. Kako se kraj nije video ni na kraju 2020. godine, a i dalje se ne nazire, sprintovi adrenalina su nestali, a pred svima se otvorilo polje za maraton. Dakle, ne samo da tu više ne igra adrenalin, jer je u pitanju potpuno drugačiji tempo, već se potencijalno javlja period produženog razočaranja, iscrpljenosti i nekakve neobične tuge i nedostajanja. Taj period pre se može pogoršati, nego što može da postane bolji.

Uzmimo da život neće više imati staro značenje ali da može biti sadržajan u svom punom kapacitetu kao nekada. Sa ovim pandemijski lider veruje da kreće prema svom timu.

Pročitaj i ovo:  Zbog epidemije turistička privreda Srbije smanjena za gotovo tri četvrtine

Osnovne tehnike reenergizovanja tima

Iako ovaj iskorak uvodi nove neizvesnosti, ipak nudi obećanje da će se nadovezati na dostignuća vezana za pandemiju, poput prelaska na fleksibilniji i inovativniji radni model. Rad od kuće ili rad preko platformi postao je aksiom pandemijskog doba i neće se lako od njega odustati. Ali tim više osnovni zadatak reenergizovanja postaje veliki izazov jer su članovi tima rasuti i zajednički prostor nije više toliko posećen. Ipak, moramo biti načisto da je sedište firme i dalje rodno mesto timske energije. Tu energiju donosi i odnosi lider.

Na lideru je, stoga, da nekim novim tehnikama povrati energiju svog tima i da tu energiju održava. Neke od tehnika mogu biti:

 • Velike projekte pravimo u mnoge male, sa sprintom od 2-3 nedelje maksimum;
 • Planiranje računamo u nedeljama, dok strateško planiranje postavljamo sa presekom na šestomesečnom nivou, viziju na tri godine;
 • Ukidamo nepotrebnu administraciju;
 • Razgovor stavljamo na prvo mesto, mejlovi i projektne aplikacije su na drugom mestu;
 • Dnevno i nedeljno donosimo odluke, ne odlažemo ih;
 • Timske sastanke organizujemo barem dva puta nedeljno, ako je u pitanju onlajn platforma kao medij – pre sastanka obavezno “čavrljamo”;
 • Pored nedeljnih sastanaka, uvodimo kvartalne sastanke – u njima sumiramo šta smo uradili i planiramo sprintove;
 • Razmenjujemo priče o uspehu, makar i malom;
 • Delimo i privatne stvari, pričamo o tome kako živimo, šta nam radi porodica i kućni ljubimci;
 • Podstičemo zdravu kompetitivnost među članovima tima;
 • Uvodimo iskrene fidbek relacije, jer povratna informacija je sada veoma važna, da odmah pratimo šta se dešava sa energijom, i da odmah popravljamo ako treba,
 • Ako ima neslaganja u stavovima i mišljenjima članova tima, puštamo da neslaganja izađu i da budu argumentovano sučeljavanje;
Pročitaj i ovo:  IKEA je neprofitna organizacija

Sve mora biti sa empatijom i podrškom, za to ne postoji zamena.

Marina Delić

Foto Unsplash

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.