2 min 4 godine

Kako piše Danas, prema podacima HORESa, poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede, na dan 1. jula, hotelski kapaciteti u Srbiji popunjeni su sa samo 5 odsto. Najpopunjeniji su kapaciteti hotela u Novom Sadu – 19,44 odsto, Beogradu 16,12 odsto, Nišu 6,53 odsto.

U gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost kapaciteta je 20 do 25 odsto, gde je promet 75 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine.

Predstavnici HORES-a su istakli da je više od polovine hotela u Srbiji još zatvoreno, kao i da poslednjih dana dolazi do velikog broja otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije, što je, smatraju, posledica straha od širenja korona virusa.

Hotelijeri su pretrpeli ozbiljnu štetu već tokom vanrednog stanja, a kako sada stoje stvari, hoteli su pred zatvaranjem, jer neće biti posla.

Povodom aktuelne krize zbog korona virusa, HORES je po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirao pečat „Čisto & sigurno (Clean&Safe), a sertifkacija hotela i restorana, koji poštuju pravila sigurnosti po pitaju pandemije korona virusa, trebalo bi da počne za koji dan.

Foto Pixabay

Pročitaj i ovo:  Uvođenje standarda "Čisto i bezbedno" za turističke objekte u Srbiji

Ostavite odgovor