Osnovan fond solidarnosti kulturnih radnika Srbije

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije pokrenuli su i osnovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i udruženje likovnih kritičara AICA Srbija.

Fond solidarnosti je, kako kažu osnivači, odgovor na aktuelnu pandemijsku krizu u kojoj je veliki broj umetnika i kulturnih radnika i radnica ostao bez posla i sredstava za život i realizuje se kao direktna akcija koja treba da nadomesti nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć različitim kategorijama kulturnih radnika.

Fond solidarnosti je namenjen svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih obaveza, niti prava.

Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača, a prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

Do sada su prikupljena sredstva za jednokratnu solidarnu pomoć za bar 150 ugroženih kulturnih radnika i radnica u iznosu od po 30.000 dinara bruto, koja će biti distribuirana u skladu sa Pravilnikom Fonda solidarnosti. Ova sredstva su donirana od strane Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala rad na pripremi Fonda.

Sredstva nisu namenjena sledećim umetnicima i kulturnim radnicima:

  1. onima u statusu samostalnog umetnika;
  2. onima koji su registrovani kao privrednici;
  3. onima kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći od strane lokalne samouprave;
  4. onima u stalnom radnom odnosu.
Pročitaj i ovo:  Jordi Pascual - Agenda 21 za kulturu: kultura je resurs gradova

Poziv na prijavu za dobijanje sredstava Fonda otvoren je do 6. avgusta 2020. godine.

Izvor Nezavisna kulturna scena Srbije

Fotografija Unsplash

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.