3 min 4 godine

Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo internet takmičenje Balkathon na Zapadnom Balkanu kako bi pokrenulo digitalna inovativna i praktična poslovna rešenja. Regionalni mrežni Balkathon ima za cilj da pomogne građanima i preduzećima Zapadnog Balkana da se oporave od posledica epidemije pandemije COVID-19 koja je pogodila preduzeća i građane u prvom kvartalu 2020. godine i da poveća njihovu otpornost na takve globalne izazove.

Učesnici Balkathona će imati priliku da rade sa dodeljenim mentorima na osnovu odabira teme. RCC će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rešenja sa 10.000 EUR.

Balkathon traži inovativne ideje u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rešenja za onlajn plaćanja.

Zašto Balkathon

Zbog COVID-19 rast turističkog sektora zaustavljen je u prvoj polovini 2020. Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao meru koja pomaže industriji da opstane, a Balkathon traži inovativna rešenja koja bi se bavila glavnim segmentima turizma Zapadnog Balkana kao što su promocija, razvoj proizvoda i isporuka, interpretacija, upravljanje posetiocima, veštine i učenje.

Prema programu Balkan Barometer 2020, samo 30 odsto građana Zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je primorala milione da svoje učionice zamene radom na daljinu. Zato Balkathon traži inovativne ideje u rešavanju osnovnih potreba za digitalnim veštinama građana kroz uspostavljanje namenske platforme za digitalno učenje.

Internet plaćanja su bila velika potražnja, ali u nekim slučajevima to je bio izazov za kupovinu neophodne robe i prema Balkan Barometer 2020, 32 odsto građana Zapadnog Balkana je zabrinuto zbog zloupotrebe ličnih podataka prilikom kupovine stvari putem interneta. Balkathon traži inovativna rešenja koja bi se mogla primeniti za online plaćanja pružajući obezbeđeni digitalni identitet koji će podstaći veće korišćenje onlajn plaćanja putem obezbeđenih alata.

Pročitaj i ovo:  Zašto je Marks sišao s uma

Ko se može prijaviti i kako

Bilo koji start-up, centar za digitalne inovacije, naučni park, univerzitet, mala i srednja preduzeća, mladi pojedinci iz svih ekonomija Zapadnog Balkana koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rešenja mogu se prijaviti.

Balkathon je UKLJUČEN!

Prijave su otvorene od 1. do 12. jula 2020. godine do 12:00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Zvanična ceremonija dodele nagrada biće održana online 16. jula 2020. godine.

Balkathon finansira Evropska unija, a sprovodi RCC.

Sve što trebate znati o Balkathonu dostupno je na https://vvv.rcc.int/balkathon

Izvor i fotografija: RCC

Ostavite odgovor