5 min 12 godina

Nakon zatvorenog Javnog poziva za dodelu podsticajnih grantova za razvoj preduzetništva u kulturnim/kreativnim industrijama za teritoriju Srbije i BiH (poziv je bio otvoren od 4. oktobra do 4. novembra 2012) selekciona komisija evaluirala je aplikacije i bodovala one koje su ispunile opšte uslove javnog poziva. 

Za dalji proces selekcije izabrani su sledeći projekti/poslovne inicijative (projekat, organizacija, grad):

Srbija 

 1. Reusable Watches, Optimist, Gornji Milanovac
 2. I ja imam posao, Udruženje S tobom bez njih, Kanjiža
 3. Blago Đerdapa, Domaća radinost Misija Kreativa, Kladovo
 4. Bajke i legende Vojvodine, Druid, Novi Sad
 5. Reload Brand Studio, Reload, Vranje

Bosna i Hercegovina

 1. Extrem park, Ljubiša Blaženović, Banja Luka
 2. Muzejska postavka Titova soba, Društvo Josip Broz Tito, Jablanica
 3. Razvoj audio produkcije, Orhan Maslo Orha, Mostar
 4. Srce Hercegovine, World Music Center, Mostar
 5. Omladinski IT inkubator, OZ, Petrovo

Čestitamo selektovanim aplikantima na odabiru i pozivamo ih da dođu na pripremni seminar iz poslovnog planiranja i izrade poslovnog plana 25. novembra 2012. u Mokru Goru, Hotel Mećavnik, Užice.


Na javni poziv prispelo je ukupno 76 aplikacija, od toga iz Srbije 54, iz BiH 22 aplikacije i to iz sledećih gradova/mesta: Aranđelovac, Bor, Banja Vrujci, Bečej, Beograd (nije bio uključen u javni poziv), Čačak, Čortanovci, Dolovo, Gornji Milanovac, Kanjiža, Kladovo, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Ljubovija, Novi Pazar, Novi Sad, Palić, Pančevo, Pirot, Rakovac, Sremska Mitrovica, Surčin, Surdulica, Tavankut, Temerin, Tršić, Užice, Vranje, Vrbovno, Zrenjanin (Srbija), Zemun; Banja Luka, Bihać, Doboj, Istočno Novo Sarajevo, Jablanica, Mostar, Odžak, Pale, Petrovo, Tešanj, Tuzla, Visoko, Zenica, Zvornik.

Opšte uslove poziva ispunilo je 39 aplikacija iz Srbije i 15 iz Bosne i Hercegovine i ti projekti su uvršteni u proces evaluacije. Projekti koji nisu uvršteni u proces selekcije – razlozi: prijava poslata posle roka, nepotpisana prijava kojom nije potvrđeno učešće u seminaru poslovnog planiranja, neobezbeđeno učešće u sopstvenim novčanim sredstvima.

Pročitaj i ovo:  UNESCO objavio Izveštaj o stanju kreativne ekonomije 2013

Najbolje vrednovan projekat iz Srbije imao je 142 boda, a najmanje 32 boda, a iz BiH 112 odnosno 72 boda.

Selekciona komisija odlučivala je po tri grupe kriterijuma: Kapaciteti (finansijski, prostorno-tehnički, obučenost), Inovativnost, Kapacitet za zapošljavanje, Kapacitet za uključivanje marginalizovanih i manjinskih grupa, Očuvanje kulturnog diverziteta, Sopstveno učešće u finansiranju, konačno u kriterijumima dodate vrednosti projektu: Projekti iz nerazvijenih i ruralnih zajednica, omladinske inicijative i neprofitne komercijalne inicijative koje bi mogle obezbediti finansijsku održivost organizacije aplikanta.

Neke od ocena članova selekcione komisije – opšti utisak o kvalitetu projektnih aplikacija:

 • Najveći izazov je bio da se među projektima prepoznaju oni koji u sebi imaju karakteristike preduzetništva i da se odvoje od onih koji su zapravo namenjeni opštim konkursima za grantove i donacije koje inače daju donatori u kulturi za kratkoročne namene,
 • Dosta zanimljivih predloga ali nespretno napisanih,
 • Neki projekti nisu podneti zbog dugoročnih ciljeva razvoja poslovne ideje, već zbog motiva dobijanja novca.

Izabrane kandidatkinje i kandidati, po pet iz obe države, biće obavešteni do 20. novembra i pozvani da prisustvuju pripremnom seminaru za izradu poslovnog plana, nakon čega će biti doneta odluka o dodeli podsticajnih grantova.

Seminar Poslovno planiranje i izrada poslovnog plana biće održan od 25. do 30. novembra 2012. godine u Drvengradu, Mokra Gora, opština Užice. Organizator obezbeđuje troškove smeštaja, ishrane, osveženja, materijala za rad i predavače konsultante. Učesnici pokrivaju troškove prevoza do Drvengrada i uplaćuju učešće od 6.000 dinara ili 90 BAM na ime kotizacije. Učešće u seminaru je obavezno za izabranog kandidata/kandidatkinju i eventualno odustajanje od seminara automatski povlači eliminisanje iz procedure za dobijanje podsticajnog granta i pozivanje sledećeg kandidata sa liste.

Selekciju kandidata vrši nezavisna tročlana komisija sastavljena od dva predstavnika iz Bosne i Hercegovine i jednog iz Srbije.

Pročitaj i ovo:  Javni dijalog o razvoju kreativne ekonomije kod nas

Nakon pohađanog seminara, aplikanti polaznici će kreirati nacrt svog poslovnog plana i selekciona komisija će na osnovu tih dokumenata i imajući u vidu preporuke trenera-konsultanata doneti konačnu odluku o dodeli podsticajnih sredstava za projekte koji su u konkurenciji.

Projekat realizuju Centar za istraživanje kreativne ekonomije, Program E761 i Program Obuka & Odluka uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost i Švajcarskog programa za kulturu Zapadni Balkan.

2012.

Ostavite odgovor