3 min 3 godine

KPGT, privatno pozorište koje vodi nekada poznati jugoslovenski reditelj Ljubiša Ristić, odlukom Gradskog veća Grada Beograda od 10. marta, postaje gradsko pozorište. Odlukom da KPGT postane gradska ustanova kulture, Beograd će kao prvu ustanovu kulture dobiti jednu alternativnu scenu koja se nalazi u ambijentalnoj celini stare Šećerane.

„Bilo je vreme da Grad preuzme ovo pozorište i to smo uradili u dogovoru sa Ljubišom Ristićem koji će biti direktor tog pozorišta. Na taj način ćemo stati iza jednog alternativnog pozorišta jer je dobro da grad, osim klasičnih pozorišta, ima i jednu svoju alternativnu scenu“, kažu u gradskoj upravi.

I u slučaju KPGT biće primenjen model kao za Zvezdara Teatar i UK Vuk: grad će plaćati produkcijske i operativne troškove, ali ne i plate glumcima, jer ni KPGT neće imati stalni ansambl. U gradskoj upravi veruju da će upravo ova scena, koja se nalazi u Radničkoj ulici na Čukarici, biti poligon za mlade glumce.

KPGT je bio jugoslovenski pozorišni projekat

KPGT (akronim od različitih reči za pozorište na jugoslovenskim jezicima: kazalište, pozorište, gledališče, teatar) je osnovan u jesen 1977. pod pokroviteljstvom Centra za kulturnu djelatnost omladine – CKD iz Zagreba kao takozvana umetnička radna zajednica za predstavu Oslobođenje Skoplja, a osnivači su bili grupa tadašnjih eminentnih teatarskih umetnika; Ljubiša Ristić, reditelj iz Beograda, Nada Kokotović, koreograf i reditelj iz Zagreba, Rade Šerbedžija, glumac iz Zagreba i Dušan Jovanović, dramski pisac i reditelj iz Ljubljane.

KPGT je nakon toga podigao i dosta prašine svojom drugom predstavom Karamazovi, Dušana Jovanovića – u kojoj se kao tema pojavio logor za informbirovce, Goli otok. Vremenom, kako se bližio raspad Jugoslavije, interes za KPGT projekat je opadao, a i sami osnivači tog pozorišta počeli su se razilaziti.

Nada Kokotović je početkom 1991. emigrirala u Nemačku, Rade Šerbedžija nešto kasnije u Englesku, Ljubiša Ristić bacio se u političke vode i bio desna ruka Mirjane Marković Milošević u tadašnjoj novoosnovanoj partiji Jul. U svakom slučaju 1990-ih se KPGT kao i njegov formalni pokrovitelj CKD-a Zagreb raspao.

Pročitaj i ovo:  In memoriam: Milan Gutović (1946-2021)

Projekt KPGT je nastavljen u krnjem obliku u Subotici, na kraju je završio u Beogradu, ali i tu se postepeno gasio, da bi jedno vreme egzistirao kao disko klub, ali u novije vreme KPGT opet deluje kao teatar, stoji na Vikipedija stranici o KPGT, jer pozorište nema svoju zvaničnu veb stranicu.

U gradskoj upravi najavili su i da će ceo kompleks Šećerane biti otkupljen i obnovljen.

Foto: ekranska fotografija (screenshot)

Ostavite odgovor