Redizajn stare srpske brvnare

U blizini popularnog turističkog naselja Divčibare, na obroncima planine Maljen u zapadnoj Srbiji, mladi arhitektonski dvojac Tijana i Andreja Mitrović izgradili su vlastitu vikend kuću, za čiji dizajn su bili inspirisani modelom srpske tradicionalne brvnare.

Brvnara Divcibare

Autori su prepoznali gradivne karakteristike vernakularnog graditeljstva i preuzeli neke od njih, poput geometrijske strukture, kontakta sa terenom, materijalizacije, trema i prava na pogled. Razmera kuće je usklađena sa prirodnim ambijentom niskog borovog rastinja, dok njena geometrija proističe iz kontekstualnih aspekata, poput planinskih uslova i strmog kamenitog terena, kao i od preoblikovanja tradicionalne planinske brvnare. Kroz dvojnost kuće, arhitekti su vešto spojili tradicionalni i savremeni estetski izraz.

Primenom belih keramičkih pločica na glavnom volumenu kuće postignut je dojam dematerijalizacije, što naglašava njegovu formu i čini je apstraktnom u odnosu na ruralno okruženje. U beloj polovini kuće u okviru dnevnog boravka smeštena je kuhinja sa trpezarijom. Ovaj prostor sa velikim prozorskim oknom, odakle se pruža pogled na okolni pejzaž, namenjen je druženju i kontemplaciji…

Studio .exe – Planinska kuća Divčibare

N. Antešević / Superprostor.com

Izvor fotografija Exestudio.rs

Pročitaj i ovo:  Crkva u Španiji pretvorena u skejt park

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.