2 min 3 godine

Ministarstvo kulture i informisanja je 7. maja 2021. dostavilo mišljenje arhivima Srbije u skladu sa kojim se usled otežanih uslova poslovanja i shodno zakonskoj obavezi za sva pravna lica :

1. Produžava rok za izradu obaveznih normativnih akata do 31. decembra 2021. godine.
2. Obaveza dostavljanja prepisa arhivske knjige nastaje 2022. godine odnosno prepis se dostavlja do 30. aprila 2022. godine.

Arhiv Beograda je izdao obaveštenje da do 15. juna 2021. ne prima nove materijale (normativna akta, prepise arhivske knjige i molbe za odlaganje roka) ni u pisanom ni u elektronskom obliku (preko zvaničnog mejl naloga) i da najavljuje nove instrukcije koje će blagovremeno objaviti na vebsajtu ustanove.

Dostava dokumentacije se obavlja poštom ili lično.

Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti („Sl. glasnik RS“, br. 6/2020) stupio je na snagu u januaru ove godine.

Ovim zakonom uređuje se sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, utvrđuju uslovi i način korišćenja arhivske građe, utvrđuje se pravna regulativa koja se odnosi na arhivsku građu izvorno nastalu u elektronskom obliku kao i nadležnost i delatnost arhiva u Republici Srbiji.

Njime se jasno definišu obaveze svih stvaraoca i imaoca arhivske građe i dokumentarnog materijala koji su privredna društva i ostala pravna lica da arhivima na teritoriji rada dostavljaju informacije o arhivskoj građi koju proizvode obavljanjem svoje delatnosti.

Izvor Istorijski arhiv Beograda

Pročitaj i ovo:  Počinje primena Zakona o arhivskoj građi

Ostavite odgovor