2 min 2 godine

Knjiga „Hrvatski punk i novi val 1976-1987“ autora Vinka Barića u proširenom izdanju sadrži biografije 203 benda sa teritorije Hrvatske, a koji su delovali u okviru jugoslovenskog novog talasa. Knjiga hronološki i biografski prati razvoj pank scene i pored tekstova na gotovo 400 strana donosi i više od 800 fotografija. Blizu stotinu aktera ovog perioda – sa muzičke rok scene i muzičara, citati iz rok magazina i omladinskih časopisa tog doba u Jugoslaviji, sadržano je u knjizi.

Jugoslovenski novi talas je značajan za razvoj diskografije i muzičke industrije u to vreme, jer su prvi demo bendovi krenuli u ozbiljnije osvajanje tržišta, do tada preplavljenog šansonama i narodnom muzikom.

Prva izložba o ovom kulturološkom fenomenu bila je u Muzeju Jugoslavije 2011-2012, pod nazivom Poslednja mladost u Jugoslaviji – Novi talas: beogradska epizoda.

Prvo izdanje knjige pojavilo se 2011. godine. Barić je po zanimanju akademski slikar, poznat i po radu na stripovima u skupini „Komikaze“ a takođe je jedan od dva vokala art punk benda Ilija i Zrno žita. 

Promocija novog izdanja biće organizovana u Novom Sadu 12. decembra u SKC – prostor Fabrika.

Fotografija: SKCNS Promo

Pročitaj i ovo:  30 godina nakon Jugoslavije: sve republike završile u klasnim nejednakostima

Ostavite odgovor