2 min 3 godine

Udruženje radnika na internetu saopštilo je 9. marta da su dobili poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za učešče u radnoj grupi za izradu novog zakona koji bi prepoznao fizička lica koja rade putem interneta.

Frilenseri su, kako stoji na njihovom sajtu, odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto stoje u nameri da učestvuju u izradi zakona koji će im „omogućiti da postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za prethodni period i da je to naš osnovni zahtev“.

Udruženje radnika na internetu naglasilo je pri tome da učešće u radnoj grupi smatraju od suštinskog značaja za izradu novog zakona koji bi prepoznao fizička lica koja rade putem interneta i da će prihvatiti poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a aktivno se uključiti u njen rad kada radnici na internetu u pregovorima sa Vladom pronađu rešenje za prethodni period, odnosno Vlada odustane od oporezivanja prihoda za proteklih pet godina.

Prethodni pregovori sa Vladom propali su početkom februara i frilenseri su najavili proteste zbog neusvajanja njihovih zahteva.

Foto Pixabay

Pročitaj i ovo:  Udruženje internet radnika: Vladin predlog ne valja, od danas smo u protestu

Ostavite odgovor