2 min 9 godina
  • Richard E. Caves – CREATIVE INDUSTRIES Contracts between Arts and Commerce, Harvard University Press, 2000.

Ričard Kejvs (1931) je profesor ekonomije na Harvard univerzitetu u SAD. Poznat je po istraživanjima međunarodne ekonomije, organizacije u industrijskim privrednim društvima i po analizama u domenu kreativne ekonomije. U knjizi Kreativne industrije: Ugovor između umetnosti i trgovine, iznosi tezu da su gotovo sva preduzeća u kreativnim industrijama zapravo ili jako mala ili veoma velika. Ili, dakle, malih razmera, koja se bave selekcijom i razvojem novih kreativnih talenata ili su velike kompanije koje proizvode serijske proizvode sa obaveznim pakovanjem i robom široke potrošnje. Neke delatnosti kreativne ekonomije, kao što su izvođačke umetnosti, po Kejvsu, gotovo po pravilu  prate visoki fiksni troškovi a sama industrija je tipična za neprofitne organizacije (pozorišta uglavnom).

RichardCaves_Creative-IndustriesDa bi objasnio logiku rada u kreativnom sektoru, autor pravi analize u industrijskoj ekonomiji i poziva se na teorije ugovora. Kejvs smatra da kreativne industrije donose filozofiju „pobednik odnosi sve“, tj. daje bogatstvo i slavu za neke umetnike, dok druge čini neuspešnim i frustriranim. Zbog svoje neodređene prirode, kreativne delatnosti počivaju na ugovorima, zato je ugovor kao poslovna forma dogovora veoma rasprostranjena. Ti ugovori pokušavaju da jasno odrede i opišu neku obavezu kreativcu, iako je ono što treba uraditi inače teško odredivo; tako čak i veoma uspešni producenti zapadnu u problem u realizaciji ugovorne obaveze, koja se često svodi na izradu nečeg što je opisano u kilogramima ili masi.

Bez obzira na njihovu formu, organizacione oblike, estetske vrednosti, bilo da su visoko ili nisko na kulturnoj skali, kreativne industrije, po Kejvsu, dele istu osnovnu organizacionu logiku.

Pročitaj i ovo:  Knjige o kreativnoj ekonomiji koje bi trebalo obavezno pročitati: Teorija i praksa istraživanja kreativnih industrija

Ostavite odgovor