Polok (1912-1956) je bio jedan od najoriginalnijih umetnika 20. veka. Isprva ekspresionist, u zreloj fazi postaje slikar apstrakcije. Uticao je svojim delom na tokove umetnosti celog XX veka.

Polokova kreativna ličnost ogledala se u nekonvencionalnom ponašanju i pobuni protiv autoriteta. Zbog originalnog stila kapanjem boje, zvali su ga i Džek Kapatelj. Taj stil pronašao je, kažu neki, sasvim slučajno. Prilikom oslikavanja nekog murala, zagledao se u kapi boje koje su s kista padale na pod i oduševio se onim što je nastalo.

Takva slika živi svojim životom – tvrdio je i onda odlučio da pokuša da napravi sliku na isti način. Po podu je počeo postavljati ogromna platna i po njima izlivao i nanosio boje, ponekad ih mešajući s materijalima poput peska ili smrvljenog stakla. Za slikanje je, osim šake i zgloba, koristio celo svoje telo, uz samo jedno pravilo: kistove, palete i ostali slikarski alat izbacio je iz upotrebe pa se počeo služiti štapovima, zidarskim alatom i kuhinjskim noževima. Neke od poslednjih slika radio je isključivo cigaretama.

Poloku u čast umetnik Miltos Manetas 2003. kreirao je veb sajt na kojem posetioci mogu da potezom miša oponašaju Polokov stil. Fleš animaciju je uradio Michal Migurski.

Fotografija Shutterstock

Pročitaj i ovo:  Britanskoj kreativnoj ekonomiji treba više od milion novih radnika do 2022. godine

By Urednik

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.