Dva miliona dolara za srpski startap Anari AI

Anari AI je novo ime u domaćem startap ekosistemu, ali i u globalnoj AI hardver industriji koja će u budućnosti nositi snažan pečat srpskih inovatora. Novosadski startap je za samo dva meseca podigao investiciju u vrednosti od 2 miliona dolara. Ulaganje je došlo od Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije. Doprinos su dali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs, kao i Erica Ries-a, osnivač Lean Startup-a i uticajni lider na svetskoj startap sceni.

Anari AI čine doktori nauka iz sveta a osnivači su Novosađani

Anari je globalni tim Ph.D. istraživača, inženjera za mašinsko učenje i senior softver inženjera, dok je tim osnivača kompanije novosadski, a čine ga Jovan Stojanovic (CEO), Stefan Sredojevic (COO) i Bogdan Vukobratovic (Head of R&D).

Srpsko-američka kompanija je za samo dva meseca zatvorila investicionu seed rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap.

Anari razvija platformu za personalizovane AI čipove

Anari AI, prva online čip fabrika na cloud-u, razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova. Na ovaj način, kompanije će biti u mogućnosti da celokupan razvoj svojih specifičnih AI rešenja vremenski svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci koliko je trenutno za to potrebno.

“Veštačka inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse”, ističe Roland Manger, suosnivač i partner u Earlybird VC. Takođe dodaje: “Postojeća rešenja sa agilnom arhitekturom su skupa, oduzimaju mnogo vremena i zahtevaju ozbiljne kapacitete kada su u pitanju razvoj i implementacija hardvera. Anari je “game changer” u dva aspekta: gradi kompromis između performansi i uloženog napora i pruža mogućnost kreiranja personalizovanih čipova na cloud-u. Uzbuđen sam zbog ovog ogromnog potencijala!”

Pročitaj i ovo:  Rad u doba veštačke inteligencije: Vreme je za digitalni društveni ugovor

U osnovi Anari platforme je jedinstven framework za dizajn čipova baziran na Python programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako “postaju” hardver dizajneri. Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Pročitajte ceo tekst na portalu DataScience.rs

Foto Unsplash

 21,252 

Srodni tekstovi