3 min 3 godine

Udruženje organizacija za domaću radinost i umetničke zanate koji su u vezi sa tradicionalnim zanatstvom i materijalnom kulturom Srbije, Etno mreža, uskoro će dobiti kolektivni žig, registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu. Žig će pomoći pre svega ženama proizvođačima tradicionalnih rukotvorina da se uspešnije afirmišu na tržištu, a javnosti, kupcima i institucijama biće garancija da je komad koji kupuju ili poklanjaju autentičan i kvalitetan.

Uz kolektivni žig proizvodi imaju garanciju porekla i kvaliteta

„Uz izuzetak nekoliko rukotvorina sa geografskom oznakom, zanatski proizvodi se prodaju po cenama nižim od realnih kroz neadekvatne kanale za plasman, a proizvođači gube vrednost zbog nedostatka svesti javnosti o značaju očuvanja nasleđa i poverenja u kvalitet i poreklo proizvoda.

Da bi se ovo stanje promenilo, potrebna je podrška države kroz konkretne mere podrške za proizvođače i zanatska udruženja za registraciju oznake porekla ili upis na nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa i zatim za pakovanje, brendiranje i plasman“, ističe predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

Pirotski ćilim i šabački peškir prvi proizvodi pod žigom

Od rukotvorina koje mogu nositi ovaj žig za sada se izdvajaju pirotski ćilim i šabački peškir, jer imaju istovremeno i oznaku geografskog porekla. Tu je još tri proizvoda, koja nemaju oznaku geografskog porekla ali zavređuju da nose kolektivni žig Etno mreže.

Podršku u ovom programu pruža Švajcarska agencija za saradnju kroz program zaštite intelektualne svojine.

Etno mreža okuplja proizvođače rukotvorina od 2005.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika.

Cilј Etno mreže je očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposoblјavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Osnovana je u maju 2005. uz podršku USAID-a i izrasla je u vodeću strukovnu organizaciju koja pruža obuku, stručnu podršku i postavlјa standarde u proizvodnji rukotvorina za svoje članove. Etno mreža se zalaže za ekonomsku i društvenu afirmaciju proizvođača rukotvorina i sprovodi mere kojima tradicionalno nasleđe stavlјa u službu lokalnog razvoja i zapošlјavanja.

Fotografija Pixabay

Pročitaj i ovo:  Antinomije autonomije: može li umetnik biti samostalan

Ostavite odgovor