3 min 12 godina

Organizacija SEEICT iz Beograda je 1. i 2. septembra 2012. sprovela prvu startap radionicu na kojoj je tim stručnjaka bugarskog investicionog fonda Eleven imao priliku da po prvi put čuje kakve projekte nude mladi srpski talenti koji bi da pokrenu svoje biznise.

Ispostavilo se da im je zapao za oko Ivan Vesić čiji će startap “Vet Cloud” direktno ući u najuži krug potencijalnih korisnika fonda koji raspolaže sumom od 12 miliona evra za sva tržišta.

– Mi smo predstavili veb-aplikaciju za vođenje veterinarskih klinika. Događaj je bio odličan, trebalo bi da ih bude više, pogotovo što mnogi od nas nemaju priliku da se predstave pred publikom, a kamoli pred investitorima. Prezadovoljni smo što smo pobedili – kaže Vesić.

Ukoliko projekat prođe, Eleven će Vesiću dodeliti sredstva u rasponu od 25.000 do 150.000 evra, s tim što će ovaj momak imati obavezu da svoj biznis pokrene u Bugarskoj, gde će morati i da boravi sve dok se posao razvija.

– Ideja je da oni koji dobiju sredstva Fonda žive u Bugarskoj sve vreme dok sa njima radi celoklupan tim mentora. U suštini, i nije bitno gde su ti ljudi geografski pozicionirani jer će svakako poslovati na globalnom tržištu, ali mimo novca oni dobijaju i mentore i tehničku podršku – kaže Dragana Petković, izvršna direktorka organizacije SEEICT.

Samim tim što Fond investira u strartap ili biznis koji se nalazi u najranijoj fazi nastajanja, zauzvrat uzima i deo vlasničkog udela u biznisu.

– U prvoj fazi oni uzimaju osam odsto vlasništva, s tim što se udeo u kasnijim fazama može povećavati maksimalno na 30 odsto. Njihov cilj je da taj proizvod razviju toliko dobro da privuku veće investicije i da tako uđe veći investitor pa će dobiti veće pare – kaže Petković i dodaje da pravo da se predstavi na radionicama ima svako ko ima dobru ideju.

Pročitaj i ovo:  Memfiški manifest: kako razmišljaju kreativci u pametnom gradu

K. Marković / Izvor: 24 sata
Fotografija Unsplash

Ostavite odgovor