4 min 9 godina

Prema istraživanju koje je 2009. sproveo IBM na grupi od 1.500 korporativnih menadžera i rukovodioca iz javnog sektora u 60 zemalja i 33 industrije, kreativnost je sada najvažniji kvalitet liderstva za uspeh u poslu, potiskujući čak i integritet i globalno razmišljanje.

Kasnih 30ih godina XX veka Džejms Veb Jang (James Webb Young, 1886-1973), direktor u advertajzing agenciji imao je neobičan susret sa jednim prodavcem, koji mu je rekao da uspeh u advertajzingu dolazi od prodaje ideja a ne robe. Jangov tim nije bio baš uspešan u prodaji ideja. Otuda je Jang došao na ideju kako da proizvodi ideje. Formule su objedinjene u knjizi Tehnike za proizvodnju ideja, koja je objavljena pre više od 70 godina. Neobično je da iako je u ovoj knjizi reč o veoma jednostavnim istinama, one ipak zahtevaju intelektualni napor. Princip svih principa je da je ideja nova kombinacija starih tj. već poznatih elemenata. Dar je povezivanje naizgled nepovezivih stvari.

PET KORAKA ZA POBOLJŠANJE KREATIVNOSTI

1. Prikupite sirov materijal

Izađite iz kancelarije ili radne sobe i prikupljajte informacije, jer posao prikupljanja sirovine za kreativnost je doživotan. U ovoj fazi treba biti posvećen istraživač. Potom kategorišemo prikupljeno. Danas digitalna obrada, naravno, može biti od pomoći. Ponekad možemo imati utisak da imamo previše informacija, te da će nas one preplaviti, ali potpuno je u redu da takav osećaj postoji.

2. Varite sirov materijal

U ovoj fazi bivamo lukrativni i povezujemo i istražujemo činjenice i različite informacije iz raznih uglova. To je faza uspostavljanja odnosa među različitom i raznorodnom građom. Čovek u ovoj fazi izgleda rasejano i zbunjeno, budući da njegov mozak potpuno autonomno proizvodi poredak, bez prethodnih obrazaca i tehnika. Osećaj je naopakosti i reda nema nigde. Ipak, polupečena ideja nastaje jer Jang sugeriše da kada se ovaj haos pojavi, postajemo spremni da idemo u narednu fazu.

Pročitaj i ovo:  Putevi kreativnosti: Žan-Pol Sartr

3. Omogućite kreativni zamah

Pre svega, napravite pauzu. Pokušajte da uopšte ne razmišljate o izazovu koji je pred vama. Ovo ima uporište i u fiziologiji mozga. Time što radimo nešto potpuno drugo, omogućićemo neuronskim vezama da nastanu upravo oko našeg predmeta interesovanja.

4. Pustite da se ideje pojave niotkuda

Ukoliko ste bili potpuno disciplinovani u prve tri faze, četvrta će nastupiti spontano. Kreativne ideje ne samo da će doći, već će doći na potpuno neočekivan i nimalo uobičajeno povezan način. Ideje će doći ne kao proizvod direktnog napora već kao posledica relaksacije od potrage.

5. Proverite relevantnost ideja

Naposletku, Jang preporučuje da ideju pustimo u svet i vidimo šta drugi ljudi kažu o njoj. Veoma je važno da pre nego što sami krenemo da je realizujemo, novonastalu ideju odvojimo od svog sebičnog i samozadovoljnog srca i pružimo ih kritičkom sudu javnosti, tj. da je podelimo sa prijateljima i ljudima od poverenja. Da bi ideja zaživela mora proći kroz polje neumitnog kriticizma.

Izvor: Thinkjarcollective.com

Ostavite odgovor