5 min 8 godina

Kao preduzetnik suočeni ste sa stalnim izazovom da razvijete rešenja kojim ćete rešiti složene probleme. Ako ste zaglavljeni u kreativnoj rutini, to može ugroziti vašu sposobnost da efektivno vodite vaš projekat. Niko, naime, nije sposoban da bude efektivan po modelu 24/7. U jednom trenutku, naći ćete se zaista u rutini koja više ne donosi plodove. Evo četiri načina kako da prekinete period suše ideja i kreativnosti u rešavanju poslovnih problema.

1. Promenite rutinu.

U mnogim prilikama, održavanje dobrog plana je od velike pomoći. Npr, ako se svakog jutra budite u isto vreme. Ili ako imate svoj uhodan način da svakodnevno bacite svoje poslovno koplje ka svom cilju, bez obzira šta je to.

Međutim, rutina može inhibirati našu kreativnost. Ponekad, da biste samo ponovo pogurali inovativnost da poteče, potrebno je malo promeniti stvari. Zato, mala promena može biti od koristi. Na primer, pomerite redovni jutarnji sastanak koji se održava u isto vreme zarad dodatnog sata sna. Možda vašem mozgu treba malo predaha, da bi otključao novi rezervoar ideja. Ili za taj sat možda možete pročitati nešto zaista novo.

Čitate iste internet novine svakog jutra? Ili gledate iste jutarnje emisije? Promenite. Internet izvore vesti, televizijske kanale, sve to može dati drugačiju perspektivu i poglede, pa i vizije.

2. Ćutite.

Kao šef, sigurno ste bombardovani pitanjima za koje vam se traže odgovori. To ume da laska i vas može dovesti do uverenja da imate pouzdano sredstvo da dokažete da donosite dobre odluke. Međutim, ovo što stalno činite da ste na raspolaganju drugima može dovesti do kreativne suše. Zato što ste stalno u iskušenju da na sličnu situaciju odgovorite na istovetan način kao i do sada. Na taj način su odluke predvidive i neinspirišuće. Toliko dajete saveta, da nemate mnogo vremena da osmislite nove ideje… Umesto toga, pokušajte da učite slušajući i gledajući, manje pričajte, ostavite vremena da mislite i da razvijate nova rešenja i nove pristupe.

Pročitaj i ovo:  Kreativno nadahnuće i kritička distanca

3. Naterajte sebe da smislite 100 ideja.

Kada uhvatim sebe da mi manjka ideja, vratim se jednoj vežbi koju sam naučio u školi. Napravim listu 10, 50 ili 100 ideja koje ću napisati na papiru. Pravi broj je nebitan, sve dok se naprežete da taj broj ideja osmislite. I svakog puta kada sam pokušao da iskoristim ovu tehniku, najčešće sam pisao moje uobičajene sumnje.

Nakon što iscrpem inicijalni talas misli, upadnem u oseku kreativnosti. Suština je da se stalno napajate kretanjem napred i da se ne zaglavite u preteranoj analizi nekakvih sitnica.

Ništa nije toliko ludo i besmisleno. Napišite i idite dalje na drugi koncept. Ne zadržavajte se dok ne ispišete traženi broj. Videćete da dok ne ispišete koliko ste zacrtali, vi zapravo gradite kreativni momenat. Kad završite, zaustavite pisanje i ocenite urađeno. Bićete iznenađeni koliko je ideja izašlo, kojih inače ne bi bilo da nije ove tehnike.

4. Putujte.

Rutina zarobljava zbog previše ponavljanja. Imamo iste planove, viđamo iste ljude, idemo na posao istim putem, idemo na ista mesta i posećujemo iste restorane. Lepota koja dolazi sa putovanjem, je da nas odlasci na put izvlače iz zone komfora.

Izloženost novim kulturama, ljudima, uvidi u drugačije postojanje i jezici čak dovode naš um u stanje širenja i adaptacije, istovremeno tragajući za mentalnim vežbama. Putujte kad god možete, makar otiđite negde na nedelju dana. Ako je to previše, pokušajte sa vikend izletima, Čak i par stotina kilometara može biti dovoljno da zaiskrite sa novim idejama.

Pročitaj i ovo:  Gola istina o tome kako su kreativni ljudi zapravo uspeli

Suština sa monotonijom je da preduzmete akciju. Promenite dnevne rituale, prisilite sebe da stalno stvarate ideje. Rutina upravo treba da vas inspiriše da je ukinete.

Marti Fukuta / Entrepreneur com

Prevod i obrada: A. Đ.

Ostavite odgovor