2 min 3 godine

Izmenom Zakona o strancima, Republika Hrvatska je od 1. januara uvela mogućnost boravka stranaca, koji ne dolaze ni turistički niti zbog zaposlenja, do godinu dana u ovoj državi. Prema službenoj definiciji, digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za preduzeće ili sopstvenu firmu koja nije registrovana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Digitalni nomadi imaju ovim zakonom poseban poreski tretman, tj. oslobođeni su plaćanja poreza u celosti bilo na dohodak bilo na profit koji ostvare u Hrvatskoj. Cilj hrvatske vlade je da se ovi, uglavnom visokoobrazovani, stručnjaci što duže zadrže u zemlji i tu troše zarađeni novac. Hrvatska je ovim postala jedna od prvih zemalja u svetu koja poziva digitalne nomade da dođu u tu zemlju, sigurno najatraktivnija u pogledu viznog programa, jer osim godinu dana boravka omogućava im i zdravstvenu negu.

Osnovana je i Udruga (udruženje) digitalnih nomada Hrvatska, koje radi na izradi jedinstvenog vebsajta na kome će biti sve informacije za digitalne nomade koji nameravaju da se stacioniraju ovde. Za one koji su već stigli, najatraktivniji za život i rad su Istra i neka od brojnih hrvatskih ostrva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo je onlajn formular za evidenciju digitalnih nomada. 

Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Osnovan prvi klaster kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj

Ostavite odgovor