25. Jugoslovenski pozorišni festival od 4. do 9. juna

Jugoslovenski pozorišni festival, bliže određen kao Festival bez prevoda, biće održan po 25. put od 4. do 9. juna 2021, umesto redovnog termina u novembru 2020. godine.  Ove godine Festival je u skraćenom obimu. Festival je osnovan i svake godine se održava u Užicu, a organizator je Narodno pozorište iz ovog grada. Slogan festivala je Vreme straha i podviga.

Grad Užice izdvojio je 3,5, a Ministarstvo za kulturu i informisanje 2,7 miliona dinara. U takmičarskoj selekciji biće izvedeno pet, umesto sedam predstava koliko je predviđeno po propozicijama, a od pratećih programa, planirana je samo tradicionalna izložba fotografija užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića pred početak festivala u holu Narodnog pozorišta Užice.

Tako će, JPF u petak, 4. juna, u Narodnom pozorištu otvorila predstava „Čitač“ po motivima romana Bernharda Šlinka, dramaturg je Fedor Šili, reditelj Boris Liješević, a urađena je koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije Beograd. U subotu nastupa Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom „O medvjedima i ljudima“ koja je autorski projekat reditelja Saše Anočića.

Ponedeljak, 7. jun rezervisan je za predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, „Putujuće pozorište Šopalović“, Ljubomira Simovića, a u režiji Jagoša Markovića. U utorak će nastupiti Narodno pozorište Subotica sa predstavom „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića, dok će festival zatvoriti u sredu predstava „Upotreba čoveka“ za koju je po motivima romana Aleksandra Tišme uradio Fedor Šili, a režirao Boris Liješević, u koprodukciji Novog tvrđava teatra Novi Sad, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz, Grad teatra Budva i East West Centar Sarajevo. Ova predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESKO, UNICEF i UNDP.

Najesen je planirano održavanje redovnog 26. JPF festivala u novembru mesecu.

Pročitaj i ovo:  16. filmski kamp Interakcija u Čačku i Užicu

Foto ekranska fotografija JPF

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.