3 min 3 godine

Jugoslovenski pozorišni festival, bliže određen kao Festival bez prevoda, biće održan po 25. put od 4. do 9. juna 2021, umesto redovnog termina u novembru 2020. godine.  Ove godine Festival je u skraćenom obimu. Festival je osnovan i svake godine se održava u Užicu, a organizator je Narodno pozorište iz ovog grada. Slogan festivala je Vreme straha i podviga.

Grad Užice izdvojio je 3,5, a Ministarstvo za kulturu i informisanje 2,7 miliona dinara. U takmičarskoj selekciji biće izvedeno pet, umesto sedam predstava koliko je predviđeno po propozicijama, a od pratećih programa, planirana je samo tradicionalna izložba fotografija užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića pred početak festivala u holu Narodnog pozorišta Užice.

Tako će, JPF u petak, 4. juna, u Narodnom pozorištu otvorila predstava „Čitač“ po motivima romana Bernharda Šlinka, dramaturg je Fedor Šili, reditelj Boris Liješević, a urađena je koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije Beograd. U subotu nastupa Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom „O medvjedima i ljudima“ koja je autorski projekat reditelja Saše Anočića.

Ponedeljak, 7. jun rezervisan je za predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, „Putujuće pozorište Šopalović“, Ljubomira Simovića, a u režiji Jagoša Markovića. U utorak će nastupiti Narodno pozorište Subotica sa predstavom „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića, dok će festival zatvoriti u sredu predstava „Upotreba čoveka“ za koju je po motivima romana Aleksandra Tišme uradio Fedor Šili, a režirao Boris Liješević, u koprodukciji Novog tvrđava teatra Novi Sad, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz, Grad teatra Budva i East West Centar Sarajevo. Ova predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESKO, UNICEF i UNDP.

Najesen je planirano održavanje redovnog 26. JPF festivala u novembru mesecu.

Pročitaj i ovo:  Festival Videopark u galeriji Reflektor u Užicu

Foto ekranska fotografija JPF

Ostavite odgovor