3 min 3 godine

Kako prenosi dnevni list Blic, u Vladi Srbije doneta je odluka da se za najveći broj frilensera otpišu poreska dugovanja za pet godina unazad, a da za manji broj ostane reprogram od 10 godina uz otpisanu svu kamatu.

Procena je da će odluka o potpunom otpisu i kamate i duga obuhvatiti oko 80 odsto aktivnih frilensera, od oko 10.000 njih koliko ih okupljaju dva udruženja internet preduzetnika. Toliko je onih koji neće platiti ni poreze ni doprinose za naplativi petogodišnji period koliko po zakonu Poreska uprava ima pravo potraživanja. Konkretna ponuda se tek očekuje i vidu pisanih obaveštenja poreskim obveznicima ili lično ili preko njihovih strukovnih udruženja.

Dvadeset odsto preostalih frilensera, koji imaju ili su imali više zarade od prosečnih, ostaće na reprogramu od 10 godina. To su oni koji su imali više od 500 evra bruto mesečno. Blic daje  primer frilensera koji je godinu dana primao po 500 evra mesečno, da će za taj prihod platiti samo po 7 evra poreske obaveze.

Vlada nudi kompromisna rešenja

Ukoliko predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena u narednim danima, oko 80 odsto njih će biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih 5 godina.

Poreska uprava je tokom oktobra 2020. godine bila pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina i izmire svoje obaveze. U januaru i februaru, nakon kraće eskalacije nezadovoljstva, otpočeli su pregovori između Vlade i predstavnika udruženja internet radnika, nakon  čega je Vlada rekla da je ponudila kompromis, a predstavnici udruženja internet preduzetnika da kompromisa nema i da se u celosti moraju usvojiti njihovi zahtevi.

Tokom marta stigla je i vest da je Vlada, odnosno Ministarstvo za rad, pozvala predstavnike frilenserske zajednice da se uključe u pisanje novog zakona kojim će biti regulisana socijalna prava ove grupe ljudi, ali internet radnici tražili su još jednom da se prethodno usvoje svi njihovi zahtevi.

Pročitaj i ovo:  Vlada predložila frilenserima smanjenje osnovice, oprost kamate i otplatu u 10 godina

Prema reakcijama na mrežama, jer na sajtu Udruženja radnika na internetu nema nikakvih zvaničnih informacija, predstavnici frilensera nisu zadovoljni ni ovim predlogom, iako ga ocenjuju da je okrenut u dobrom pravcu. Za 30. mart je najavljen nastavak pregovora.

Foto Pixabay

Ostavite odgovor