2 min 3 godine

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije sprovelo je anketu među frilenserima Srbije. Anketu je bilo moguće popuniti na sajtu Udruženja, koje je, inače, registrovano u Kruševcu i tesno sarađuje sa Udruženjem radnika na internetu. Pitanja su bila u vezi sa iznosima priliva, prihvatljivom stopom poreza i modelom oporezivanja, kao i o potrebama rada, radnog mesta i okruženja. Kako kažu u udruženju, cilj ove ankete je bio da se analizira sadašnja situacija i položaj frilensera i ispitaju stavovi pre svega u pogledu oporezivanja.

Anketu je popunilo 988 ispitanika, od čega su prihvaćeni odgovori 849 ispitanika. Medijana broja osoba u domaćinstvu koji se izdržavaju od prihoda frilensera iznosi 3, oko 15 odsto žive sami, oko 28 odsto u paru, dok oko 8 odsto živi sa još četiri člana domaćinstva. Zarada četvrtine frilensera predstavlja jedini prihod u njihovim domaćinstvima. Za troje od petoro frilensera ono što zarade na internetu predstavlja više od polovine kućnog budžeta.

Za 83,16 odsto ispitanika je zarada od frilensinga jedina koju ostvaruju, a četvoro od petoro ima samo strane klijente. U proseku srpski frilenser zaradjuje 80.000 dinara, najčešće oko 60.000 dinara.

Čak 94 odsto slobodnjaka i internet preduzetnika pristaje da plaća porez na prihod, ali ne i doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje, jer im se postojeći model ne isplati. Predlažu fleksibilniji model koji bi omogućio dobrovoljno osiguranje. Devet od deset frilensera bi napustilo Srbiju i radilo i živelo u inostranstvu.

Foto Pixabay

Pročitaj i ovo:  Digitalni nomadi dobrodošli u Hrvatsku

Ostavite odgovor