2 min 3 godine

Portal Nova ekonomija prenosi vest da su Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Evropski investicioni fond (EIF) i SID banka pokrenuli novu investicionu platformu, koja će podržati inovacije, naučna istraživanja, i zaštitu intelektualne svojine u Sloveniji i Hrvatskoj, a sve je saopšteno iz Evropske investicione banke.

Ova regionalna platforma obezbediće 40 miliona evra za investicije u istraživačke projekte i zaštitu intelektualne svojine na fakultetima i istraživačkim institutima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na taj način će dve države imati mogućnost da komercijaliziju i povećaju upotrebu istraživačkih projekata i naučnih dostignuća.

Ovo je prva multinacionalna investiciona platforma za transfer tehnologije koja je ikada pokrenuta u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Evropski investicioni fond procenjuje da će univerziteti i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj koji budu obuhvaćeni ovom platformom proizvesti više od 350 prijava patenata i 100 spin-off kompanija u narednih pet godina.

Platforma će biti prva u Hrvatskoj i Sloveniji koja će za potrebe komercijalizacije naučnih istraživanja i inovacija na tržištu ponuditi finansijsku imovinu, uključujući deonice.

Fotografija Photostockeditor

Pročitaj i ovo:  Hrvatski Konzum omogućio plaćanje bitkoinom

Ostavite odgovor