5 min 7 godina

Tehnologija koju sada doživljamo i koristimo tek je početak početka onog što će se desiti za naših života. Nakon početnog straha i uznemirenosti, postavlja zadatak za ozbiljnim razmišljanjem o sebi, viziji života, znanju, veštinama i uslugama koje nudimo. Gde ćemo biti i šta ćemo raditi na primer 2030. godine. Koliko će sve biti različito od današnjeg?

Radna snaga budućnosti oslanja se na neke druge veštine od današnjih

Pored par milijardi mladih ljudi koji pristižu kao radna snaga u narednih 5-10 godina, tu će biti i par stotina miliona robota koji su direktna konkurencija svakom čoveku, jer su brži, efikasniji i produktivniji – što onda znači da su i dugoročno jevtiniji, ma koliko bili skupi u fazi uvođenja.

Ključne konkurentske osobine ličnosti/radne ličnosti biće kreativnost i inovacija.

Ključno svojstvo mišljenja biće anticipacija.

Ključna tržišna strategija prema kupcima biće Shortcuting, skraćenje nepotrebnih karika u lancu vrednosti.

Ključna tržišna strategija u odnosu na konkurenciju biće Hacking, hakovanje sistema, naročito poslovnih sistema velikih. Ne u smislu nama poznatog hakovanja, već hakovanja inovacijom. Npr, bitkoin i crowdfunding hakuju bankarski sistem, jer uvođenjem alternativnih valuta i drugačijeg načina finansiranja poslovnih proizvoda, zaobilazi se sistem finansiranja i monetarnih ograničenja koji je zasnovan na centralnoj banci i poslovnim bankama.

Ključna filozofija poslovanja biće zajednica.

Ključni resurs biće filtrirana informacija.

Pročitaj i ovo:  Direktor Apvorka preporučuje knjige za razumevanje budućnosti poslovanja

Ključna komunikacija biće ni meka, ni tvrda, već intuitivna.

Kraj jednog radnog mesta je početak drugog

Što se tiče vaše karijere i vašeg radnog mesta, oni se sada nalaze na početku svog kraja. Ozbiljna je pretnja da vas zameni kreativni milenijalac, robot, aplikacija ili neka autsorsovana usluga, najverovatnije data na daljinu (remote service) iz neke od zemalja dalekog Trećeg sveta. Naime, države dojučerašnjeg najsiromašnijeg dela planete upravo predstavljaju najveću ekspanziju jevtine, kvalitetne i široko dostupne usluge, bilo da je u pitanju održavanje sistema, izrada aplikacija, automatizacija, onlajn podrška ili serijska proizvodnja.

Imate brak, porodicu, decu, hobije, sport, letovanja, zimovanja? To su sve u bliskoj budućnosti vrlo skupe potrebe, iz ugla novca, ali pre svega vremena. Samo u Srbiji sada ima oko 300.000 milenijalaca, koji ne žele ni brak, ni porodicu, ni decu, hobije nose sa sobom (preko gedžeta i mobilnih aplikacija), mogu da rade i sa letovanja i sa zimovanja, uče neprekidno, nigde se ne zadržavaju i imaju urođene hakerske i šortkatovske veštine, jer su rasli i razvijali se u digitalnoj a ne analognoj kulturi.

Uspon Trećeg sveta

Masovna proizvodnja, iako se polako vraća u Evropu, uvođenjem robota, i dalje je na Dalekom istoku. Kinezi takođe proširuju tehnologiju uvođenjem robota, i nameravaju da budu i dalje broj 1 u industrijskoj proizvodnji, bilo čega. Čovek Kine, Tajlanda, Vijetnama, Singapura, Koreje… razmišlja u sasvim drugim modalitetima od čoveka Zapada. Njegova radna nedelja, pride, traje 7 dana. Dok na Zapadu razmišljaju, da uprkos previsokim nadnicama, smanje radnu nedelju na 4 dana.

Pročitaj i ovo:  Prodaja će doživeti revoluciju: kraj prodavnica i redova na kasama

Šta će biti epilog vaše karijere za tri, pet ili sedam godina? Sigurno je da ni kompanija, ni industrija u kojoj radite neće biti isti, čak ni nalik onome što su sada. Velika je šansa da ni firma u kojoj radite, a ni radno mesto na kome radite, više neće postojati. Umesto vas postojaće aplikacija ili servis koju će pružati neko iz daljine, kroz vašu sadašnju kompaniju ili kroz njenu naslednicu.

Naročito su ugrožena radna mesta u finansijskom sektoru, prodaji, računovodstvu, finansijskim i tržišnim analizama, tržišnim komunikacijama uključujući dizajn, industriji obrazovanja od univerziteta do poslovnih obuka, u domenu procene i regrutacije zaposlenih… Njih će uglavnom zameniti aplikacije ili usluge na daljinu, koje će davati frilenser iz neke zemlje Trećeg sveta, kako rekosmo vrlo verovatno milenijalac koji će do tada razumeti kako sanjaju roboti.

Nada, ipak, postoji. Predviđanja su da će se na svakih 10 zatvorenih radnih mesta u do sada poznatoj ekonomiji, otvoriti 8 novih radnih mesta u ekonomiji zasnovanoj na tehnološkim inovacijama treće i četvrte industrijske revolucije.

Fotografija: Pixabay

Ostavite odgovor