3 min 3 godine

Prethodni sedmogodišnji ciklus programa Kreativna Evropa uspešno je završen, a sada je vreme za novi koji će trajati od 2021. do 2027. godine, sa značajno većim budžetom u odnosu na prethodni period.

Kreativna Evropa, inače najveći program koji realizuje Evropska unija u oblasti kulture, usmeren je ka razvoju i unapređenju umetničke i kulturne saradnje na evropskom nivou.

Među najvažnijim ciljevima ističu se podrška stvaranju evropskih dela, jačanje privredne i socijalne dimenzije evropskih kulturnih i kreativnih sektora, unapređenje inovacija, mobilnosti i međusektorske saradnje. Kako je navedeno u pozivu, biće podržani projekti saradnje koji doprinose jačanju transnacionalnog stvaranja i cirkulacije evropskih dela i umetnika; povećanju kapaciteta evropskih kulturnih i kreativnih sektora koji neguju talente, inoviraju, napreduju i generišu radna mesta.

U prethodnom ciklusu 14 gradova i opština iz Srbije imalo je podržane projekte. Od svih realizovanih projekta čak 103 je iz Beograda, dok je  Niš imao samo dva projekta, što je izuzetno mali broj u odnosu na veličinu grada i broj ustanova koje se bave kulturom u Nišu.

Novine novog ciklusa za period 2021 – 2027 biće:

  • veći fokus na evropskom transnacionalnom stvaralaštvu, cirkulaciji dela i inovacijama u kulturnim i kreativnim sektorima
  • lakši pristup sredstvima iz programa Кreativna Evropa zahvaljujući višim stopama sufinansiranja
    program mobilnosti po meri umetnika i kulturnih delatnika
  • aktivnosti usmerene na sektorske potrebe u muzici, književnosti, arhitekturi, kulturnom nasleđu, dizajnu, modi i kulturnom turizmu

Detalje o novom programu možete naći na veb stranici Kreativna Evropa Srbija, a pitanja slati na adresu kreativnaevropa@kultura.gov.rs

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima. Za ciklus 2014-2020 program je program imao budžet od 1,46 milijardi evra, dok je za period 2021-2027 predviđeno veliko povećanje, pa će biti dostupno ukupno 2,44 milijardi evra.

Pročitaj i ovo:  Evropski program za ekonomiju saradnje: potencijal tržišta je 30 milijardi evra

Srbija u programu Kreativna Evropa učestvuje od samog početka, od 2014. godine. Prvi ciklus programa Kreativna Evropa 2014 – 2020 se završio odličnim  uspehom i sa ukupno 152 podržana projekta iz Srbije.

Izvor Europa.rs
Fotografija EU Commission Promo

Ostavite odgovor