3 min 3 godine

Više od 100 najpoznatijih britanskih muzičara potpisalo je tokom januara proglas britanskoj vladi u kojem se traži da se preduzmu hitne mere kako bi se otklonile posledice UK-EU dogovora o Bregzitu, koje su stupile na snagu od prvog dana ove godine. Neke od odredbi o ukidanju bezviznog putovanja britanskih državljana u zemlje EU direktno su pogodile muzičare čije je glavno tržište Evropa. Ubuduće, moraće da traže vizu po evropskim konzulatima u Londonu ako budu hteli da muziciraju na starom kontinentu.

Vize za muzičare, carinska dokumentacija za opremu

Peticiju su prvi potpisali Elton Džon i Sting, Ed Širan i Bob Geldof i objavili je u uglednom Tajmu. Spisak nezadovoljnih Britanaca koji žive od muzičke industrije ili kao građani smatraju da je ekonomija kraljevstva ugrožena zbog ovih mera, premašio je 280.000. Nisu samo vize za rad u EU problem zbog većih troškova turneja, mnogo veći je izazov obezbediti brdo papira za privremeni izvoz muzičke i druge tehničke opreme zbog izdavanja ATA karneta. Otkako su UK i EU potpisale razlaz krajem decembra 2020. godine, jedni drugima su postali inostranstvo. Otuda, svaki nastup muzičara i čitave armije tehničara za koncertne spektakle se tretira kao rad u inostranstvu, a carinske barijere podignute su za svaki ulaz opreme, koja se prvo mora privremeno izvesti u svaku od zemalja EU, a onda vratiti u UK.

Ove mere su potpisane na nivou reciprociteta i važe i za evropske muzičare koji žele da nastupaju na britanskom ostrvu. U pokušaju odbrane, britanski zvaničnici su izjavili da su tražili olakšice ali da službenici iz Brisela nisu imali razumevanja za to. Brisel je to demantovao i odgovorio da je, štaviše, britanskim umetnicima bila data mogućnost bezviznog boravka u EU do tri meseca. Da je ovakva ponuda zaista i postojala potvrdila je i britanska sekretarka (u rangu ministra) za digitalnu kulturu, medije i sport. Ona je izjavila da je ponuda zaista bila široka, ali da je britanski pregovarački tim imao u vidu opšte mere za zaštitu britanskih granica. Na taj način, Britanci, u želji da se odbrane od ulaska evropskih umetnika i tehničara na Ostrvo, nisu imali u vidu reperkusije na mnogo veći angažman britanskih muzičara, plesača i drugih umetnika u 27 zemalja članica EU.

Pročitaj i ovo:  Britanija ulaže 10 miliona funti u digitalne veštine mladih na Balkanu

Prema britanskom zakonu, peticija je stekla pravo da se o njoj raspravlja u parlamentu, rasprava je zakazana za 8. februar. 

Foto Unsplash

Ostavite odgovor