Po nalazima Svetskog ekonomskog foruma Srbija se u izveštaju za 2015. godinu nalazi na 50. mestu od 124 posmatrane zemlje u kojima je analizirana razvijenost ljudskog kapitala.

U prethodnom izveštaju iz 2013. godine Srbija je bila na 85. mestu. I ovog puta prikazani su podaci sa Kosovom, pa je ukupno procenjeno da radna snaga iznosi 6,5 miliona ljudi (uzrasta 15-65 godina). Radna snaga učestvuje sa 52,4 odsto u ukupnom broju stanovnika, ukupno je zaposleno 40,8 procenata od radno sposobne populacije, a stopa nezaposlenosti iznosi 22 odsto.

U poljoprivredi je zaposleno 8 posto, u uslužnim delatnostima 20 odsto, a tek oko 10 procenata u industriji. Profesionalni menadžment je najzastupljeniji u sektoru usluga, a najmanje u poljoprivredi, samo 0,1 odsto svih zaposlenih u ovoj privrednoj oblasti. Država ima 230 hiljada studenata, od čega u akademskim disciplinama poljoprivrede oko 7,5 hiljada studenata, a u akademskim studijama za usluge oko 19.000. Srbija ulaže manje od 5 procenata BDPa na obrazovanje i nauku.

Na ovoj rang listi, Hrvatska se našla na 35, a Slovenija čak na 15. mestu. Slovenija ima stopu nezaposlenosti od samo 10 odsto a 5.7 procenata BDP ulaže u razvoj ljudskog kapitala.

Ukupan pregled po svim parametrima i indikatorima za Srbiju dat je na strani Svetskog ekonomskog foruma.

Pročitaj i ovo:  Cioringa: Želimo da srpska IT industrija razvija kompletan proizvod, Continental će pomoći na tom putu

By Urednik

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.