2 min 5 godina

Savet za kreativne industrije koji je osnovala Kancelarija Predsednice Vlade Srbije, pokrenuo je platformu za jačanje i promociju kreativnog sektora Srbije pod nazivom Srbija Stvara.

Po rečima pokretača, Srbija Stvara je „nov način predstavljanja Srbije koji afirmiše vrednosti savremene Srbije – kreativnost, inovativnost i originalnost. Ovaj novi koncept ima za cilj da prepozna, afirmiše i istakne umetničko i svako kreativno stvaralaštvo i uspeh u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju.“

Platforma promoviše najviše vrednosti – autentičnost, kulturnu raznolikost, izvrsnost, poverenje i otvorenost – oslanjajući se prvenstveno na kreativne heroje i „ikone“, izuzetne osobe koje inspirišu svojim dostignućima, dele entuzijazam i posvećenost svom stvaralaštvu i istraživanju.

Kako smatraju osnivači, promocijom kredibilnih partnera iz niza sektora od nauke do umetnosti, mode, sektora događaja i informacionih tehnologija „šalje se konzistentna poruka o Srbiji brojnim javnostima – umetnicima, turistima, digitalnim nomadima, stranim studentima, poslovnim ljudima ili investitorima“.

Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu, a Srbija se prikazuje ka zemlja ljudi koji su kreativni, inovativni, uporni, pouzdani i istrajni.

Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade RS Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa umetnicima i inovatorima, kao i kreativnim sektorom uopšte, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoju postojećih i nastajanju novih inicijativa oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.

Izvor: Srbija Stvara

Objavljeno 17. januara 2019.

Fotografija Atish Sewmangel – Unsplash

Pročitaj i ovo:  Bilans kreativnog sektora Srbije: budućnost je uslovno kreativna

Ostavite odgovor