2 min 3 godine

Drugu godinu za redom zbog pandemije otkazan je Sajam knjiga u Lajpcigu. Bio je planiran da se održi od 27. do 30. maja 2021, ali je pre svega zbog zabrane putovanja ova jedna od najvažnijih i najpoznatijih svetskih knjižnih manifestacija morala ponovno biti otkazana, kao i prošle godine. Ovaj sajam je poznat i kao prvi veliki svetski sajam koji u proleće okuplja najznačajniju industriju knjiga.

Otkazani su i programi Manga-Comic-ConLajpcig čita i 27. Sajam antikvarnih knjiga. 

Ipak, organizatori Sajma knjiga u Lapcigu pripremaju digitalni program čitanja koji će se jednim delom održati i uživo, ali će konačni program biti objavljen početkom maja.

Organizatori  se nadaju da će redovno izdanje sajma biti u martu 2022. godine. Inače, region Jugoistočne Evrope je u posebnom fokusu Sajma 2020-2022. pod nazivom „Zajedničko tlo“. To je moto pod kojim će sve zemlje jugoistočne Evrope prvi put zajednički predstaviti svoju literaturu i svoje autore javnosti. Bez obzira na to koliko su zemlje, njihovi narodi, jezici, religije i istorije raznolike, regionalni fokus sajma knjiga u Lajpcigu 2020-22, „Zajedničko tlo – književnost iz jugoistočne Evrope“ ima za cilj da se usredsredi na ono što im je zajedničko, kažu organizatori.

„Common Ground“ želi da gradi mostove i doprinosi književnoj i kulturnoj razmeni – bez obzira na istorijske ili trenutne sukobe. Učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija. Učestvuju i zemlje nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn). Zajednička prezentacija se organizuje u saradnji sa TRADUKI-jem, evropskom mrežom za književnost i knjige.

Izvor: Leipziger Buchmesse
Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Međunarodni sajam knjiga Interliber Zagreb od 9. do 14. novembra

Ostavite odgovor