3 min 6 godina

Festivalski forum za razvoj kreativne industrije u Makedoniji jedan je od najvažnijih događaja skopskog Kreativnog festivala. Forum je održan 12. maja u bioskopu Frosina u MKC-u.

Prva sesija „Prototipovi u dizajnu i umetnosti“ predstavila je projekte: „Eko knjiga“ – ilustrovana knjiga za decu sa semenkama („Vizart“), zatim „Lea Smea“ – taktilna slikovnica za decu (Fakultet umetnosti i dizajna, evropski Univerzitet, Skoplje), čiji je autor autor Jana Maneva – Čupoška, „Birokratski lavirinti“ – Ručno rađena knjiga (Ivan Ivanovski, Biljana Dimitrova), „Mamac“ – Dizajn projekta (Maria Miloševska, „Dominum“) i „SOS Brutalizam“ („Violinolozi“).

U drugoj sesiji na temu „Hubs, startup-i, kolaborativni prostori“ učesnici uključuju: „Creative Hub Skopje“ Filipa Manojlovskog, „Modular.mk“ – internetsku kreativnu zajednicu i prodajne galerije (Nina Nineska), „Create Com“ – internet platforma (Ilina Veljanovska).

Treća sesija fokusirala se na inovacije, a predstavila je projekte: prototip – laki ekološki betonski elementi („Vedralit eko kuća“), nameštaj od otpadnog gvožđa (Andrej Minovski), nacionalna tehnika – Skoplje (Zvonko Petrovski).

U četvrtoj sesiji na temu „Kulturni turizam“ učesnici su bili: ICOMOS MK (Lazar Shumanov), Agencija za razvoj turizma u Makedoniji (Ljupčo Janevski) i „Jaemus – Makedonija“ (Vasilka Dimitrovska). Peta sesija bila je posvećena fondovima i fondacijama, a predstavljeni su Fond za inovacije i tehnološki razvoj Republike Makedonije (Katarina Krečeva), Fondacija FES (Sofija Hali Kuzmanova), Istraživački centar (Zlatko Simonovski).

Festivalski forum predstavlja kreativne industrije Makedonije

Svrha drugog Festivalskog foruma za razvoj kreativne industrije je, po rečima organizatora, da poveže sve sektore i profesije koji su tematski u fokusu kreativnih industrija. Kreativne industrije uključuju: savremeni dizajn (proizvodni, industrijski, grafički, modni dizajn…); tradicionalna i savremena arhitektura / enterijer (dizajn nameštaja); zanat (tradicionalne i savremene metode); novi mediji: video film, animacija, video igre, TV, radio, fotografija; IT sektor: Veb dizajn, dizajn softvera, veštačka inteligencija…; obrazovanje i izdavaštvo; nematerijalna i materijalna kulturna baština u muzejima, galerijama, bibliotekama, lokalitetima; kreativni PR, marketing i menadžment; kulturni turizam.

Pročitaj i ovo:  Severna Makedonija: festivalska industrija i turizam

Festivalski forum povezuje, kvalitetan i svrhovit, obogaćuje svoju bazu podataka i omogućava profesionalcima da se upoznaju, nastupe i predstave, upoznaju se svojim radom i kreativnošću; na taj način doživljavajući, prihvatajući i prepoznajući sve mogućnosti za nova spajanja sadržaja i međusobne preseke u saradnji.

Kreativne industrije su inspirisane prošlim iskustvima, pretvorene u savremene sadržaje i medije. Zajedno rešavamo probleme za bolji kvalitet života – kažu organizatori „Skoplja kreativaca“ iz Grada Skoplja i Kongresnog centra „Aleksandar Veliki“.

U okviru festivala radionicu je imao i Ivan Brkljač, osnivač Mokrin House.

Izvor Nova Makedonija

Ostavite odgovor