2 min 9 godina

Čajkovski, ruski kompozitor poznog romantizma, bio je poslovno veoma uspešan i privatno veoma nesrećan čovek. Nakon završetka konzervatorijuma, radio je kao predavač, kompozitor a potom i dirigent. Proslavio se turnejama po Evropi i Americi. Dugo godina izdašno ga je pomagala bogata žena mecena koju nikada nije upoznao, a koja je bila veliki ljubitelj njegove muzike. U privatnom životu Petar Iljič doživljavao je pravu dramu. Sa homoseksualnošću se borio čitav život, pokušavajući da je „prevlada“, pa je bio čak i oženjen da bi naterao sebe da postane „normalan“ i da bi ugodio konzervativnoj javnosti tadašnjeg carskog Petrograda. Ipak, zbog svoje prirode bio je meta kritike, iako je bio veoma slavan kao kompozitor, a pred kraj života se čak obreo i na nekakvom sudu časti zbog homoseksualne veze sa rođakom samoga cara.

Čajkovski je bio nežna i preosetljiva osoba, što pokazuje i opredeljenje da u baletima i operama oslikava svet bajki i fantazija. Njegova tri baleta, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Uspavana lepotica su biseri baletske literature. Pored toga komponovao je 10 opera, tri klavirska koncerta, veliki broj kamernih dela i šest simfonija. Poslednja je nazvana Patetična, tako ju se sam kompozitor naslovio, govoreći da ona opisuje njegovu prirodu i ličnost.

Ovaj ruski muzički stvaralac rođen je 1840, a umro je od kolere 1893. godine. U istoriji muzike nije ostavio veliko mesto kao reformator ili kao stvaralac velikih ideja. Njegovo delo odnosno njegova kreativnost se opisuje kao poetska, lirska, samoprotivrečna, fantazmagorična i eterična, baš onakva kakav je bio i njen tvorac.

Pročitaj i ovo:  Žiška: 10 stvari o kreativnom radu

Ostavite odgovor