4 min 3 godine

ICT Hub pod pokroviteljstvom USAID-a je pokrenuo projekat “Srbija inovira” koji će najpre mapirati polja inovacija u zemlji, a zatim oko onog sa najviše potencijala formirati prvi srpski superklaster – ekosistem koji će povezati izazove domaće privrede sa inovativnim rešenjima i tehnologijama koje razvijaju domaća akademska i startap zajednica.

Mapiranje polja ekonomije inovacija

Projekat će trajati četiri i po godine a zasnovan je na ideji o kreiranju novih mogućnosti na osnovu modela kojima se podstiče održivi inovativni razvoj i ohrabruju lideri u ovoj industriji da bliže sarađuju i inoviraju u okviru velikih projekata, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji i uticalo na jačanje privrede zemlje, njene konkurentnosti i izvoznih potencijala.

Opšti cilj je kreiranje novih mogućnosti za jačanje privrede u Srbiji kroz model kojim se podstiče održivi inovativni razvoj i ohrabruju lideri u industriji; tradicionalne kompanije, mala i sredna preduzeća (MSP), startapovi, akademske i istraživačke institucije, da inoviraju i sarađuju na velikim projektima kako bi se ubrzao rast u okviru nekih od najperspektivnijih industrija u Srbiji.

Na projektu će se raditi na stvaranju sistemskih promena, uvođenju nove, sofisticirane proizvodnje, korišćenjem najnaprednijih metoda u kreiranju inovativnih proizvoda što će postati izvor konkurentske prednosti Srbije na međunarodnom tržištu.

Projekat će mapirati polja inovacija u zemlji i sprovesti opsežna istraživanja kroz koja će identifikovati četiri konkurentna domena u kojima leži najveći potencijal u Srbiji. Potom će se u 4 odvojena pilot projekta za superklastere testirati njihov potencijal u stvarnom okruženju, i na kraju odabrati jedan domen u okviru kog će se sprovesti razvoj prvog srpskog superklastera.

Šta je superklaster

Superklasteri su osmišljeni kao podrška poslovnim naporima u svrhu razvoja i unapređenja inovativnih rešenja, ali i podsticaj za saradnju na velikim projektima među ključnim igračima iz inovacionih ekosistema. Tu spadaju i MSP, startapovi, najvažniji lideri u industriji, investitori, akademske institucije, važne državne institucije i drugi.

Kao delovi jednog superklastera, svi oni imaju važnu ulogu u razvoju i ubrzanom rastu privrede, transformišući njene inovacione snage i potencijale u lokalne i svetske prilike za rast, izvoz i sveukupnu konkurentnost.

Kada im se predoči dobar operativni okvir i adekvatno okruženje, kompanije različitih veličina, akademske institucije i neprofitne organizacije postaju zvezde inovacije i formiraju superklaster – inovacioni ekosistem najvišeg nivoa koji predstavlja konkurentnu prednost i podstiče celokupnu privredu, otvarajući vrata čitavog sveta mogućnosti.

Po prvi put u našem regionu, formiraće se model srpskog superklastera u skladu sa svetski dokazanim superklaster metodologijama, uzimajući u obzir specifične okolnosti u lokalnom okruženju.

Ovim modelom omogućuje se sistemski pristup u prevazilaženju institucionalnih, finansijskih i organizacijskih prepreka u razvoju inovativnih rešenja u našoj privredi i pruža se neophodni podsticaj svim faktorima koji poseduju veliki inovacioni potencijal, jer se uspostavlja održiva mreža sa jasnim i jakim inovacionim fokusom, ističu u ICT Habu.

Izvor: Srbija Inovira

Pročitaj i ovo:  Klasteri iz oblasti kreativnih industrija među najperspektivnijim u Srbiji

Ostavite odgovor