2 min 3 godine

Najveći grad i sedište uprave autonomne pokrajine, Novi Sad i zvanično je 8. maja preuzeo titulu evropske prestonice kulture. Na onlajn programu koji je organizovan od strane irske televizije, hrvatski grad Rijeka i irski grad Golvej simbolično su predali predsedavanje Novom Sadu, ali i gradovima Kaunas (Litvanija) i Eš (Luksemburg). Sva tri regionalna centra će, počev od naredne godine, dvanaest meseci 2022. godine, organizacijom niza programa, proslaviti prestižnu titulu koja će promovisati kulturnu raznolikost, urbani duh i savremenu umetničku produkciju.

Prvobitno je Novi Sad bio kandidat za evropsku prestonicu kulture u ovoj, 2021. godini. Zbog pandemijskih okolnosti, nosioci titule za 2020. dobili su produžetak programa do kraja aprila ove godine. Svečana ceremonija otvaranja godine titule evropske prestonice u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra 2022. godine, takođe u okviru Dočeka.

Kako stoji na zvaničnoj prezentaciji grada, Novi Sad je jedan od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi , na ključnim vodenim i kopnenim saobraćajnicama, prepoznat kao sigurno, zdravo i podsticajno mesto za život, rad i investiranje.

Uspešan i efikasan administrativni centar Vojvodine, grad sa elektronskom lokalnom upravom koja podstiče i podržava razvoj savremene privrede, Novi Sad je lider u sektoru informacionih tehnologija, razvoja zdrave hrane i eko sektora, distribucije i logistike. To je grad inkubator inovacija, moderan univerzitetski, kulturni, turistički, sajamski i kongresni centar regiona, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja.

Novosadska gradska vlast opisuje svoje mesto kao „grad dvosmernih urbanih vrata Evrope“.

Foto Nikola Rakić I Pixabay 

Pročitaj i ovo:  Novi Sad prestonica kulture sa 4.000 umetnika u 2022. godini

Ostavite odgovor