Novi Sad preuzeo zvanje evropske prestonice kulture za 2022.

Najveći grad i sedište uprave autonomne pokrajine, Novi Sad i zvanično je 8. maja preuzeo titulu evropske prestonice kulture. Na onlajn programu koji je organizovan od strane irske televizije, hrvatski grad Rijeka i irski grad Golvej simbolično su predali predsedavanje Novom Sadu, ali i gradovima Kaunas (Litvanija) i Eš (Luksemburg). Sva tri regionalna centra će, počev od naredne godine, dvanaest meseci 2022. godine, organizacijom niza programa, proslaviti prestižnu titulu koja će promovisati kulturnu raznolikost, urbani duh i savremenu umetničku produkciju.

Prvobitno je Novi Sad bio kandidat za evropsku prestonicu kulture u ovoj, 2021. godini. Zbog pandemijskih okolnosti, nosioci titule za 2020. dobili su produžetak programa do kraja aprila ove godine. Svečana ceremonija otvaranja godine titule evropske prestonice u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra 2022. godine, takođe u okviru Dočeka.

Kako stoji na zvaničnoj prezentaciji grada, Novi Sad je jedan od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi , na ključnim vodenim i kopnenim saobraćajnicama, prepoznat kao sigurno, zdravo i podsticajno mesto za život, rad i investiranje.

Uspešan i efikasan administrativni centar Vojvodine, grad sa elektronskom lokalnom upravom koja podstiče i podržava razvoj savremene privrede, Novi Sad je lider u sektoru informacionih tehnologija, razvoja zdrave hrane i eko sektora, distribucije i logistike. To je grad inkubator inovacija, moderan univerzitetski, kulturni, turistički, sajamski i kongresni centar regiona, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja.

Novosadska gradska vlast opisuje svoje mesto kao „grad dvosmernih urbanih vrata Evrope“.

Foto Nikola Rakić I Pixabay 

Pročitaj i ovo:  Cioringa: Želimo da srpska IT industrija razvija kompletan proizvod, Continental će pomoći na tom putu

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.