2 min 8 godina

Novi Sad je u Briselu proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu. U finalnom takmičenju koje je održano u sedištu Evropske komisije u Briselu, Novi Sad je predstavio svoj projekat „Novi Sad 2021”, pobedio Herceg Novi i time postao prvi grad van EU koji je poneo ovu titulu.

Odluku je doneo panel nezavisnih eksperata.

Novi Sad se ovom titulom našao u društvu rumunskog Temišvara koji je ranije proglašen EKP 2021. godine, a pridružiće im se i jedan grad iz Grčke, o čemu će odluka biti doneta u novembru.

Ovim je po prvi put ovu značajnu titulu poneo grad koji se ne nalazi u Evropskoj Uniji.

Evropska prestonica je prestižno priznanje

Poslednjih godina dobijanje položaja Evropske prestonice kulture postaje velika prestiž, ali i sredstvo za veoma brz i sveobuhvatan razvoj izabranog grada.

Akcija „Evropska prestonica kulture“ je zasnovana na delovanju grčke ministarke kulture i poznate grčke glumice Meline Merkuri. Akcija je započeta 13. juna 1985. godine. Zahvaljujući tome prva prestonica kulture bila je Atina. U prve dve decenije postojanja ovog kulturnog priznanja položaj grada – prestonice evropske kulture dobijali su poznati evropski gradovi sa bogatim kulturnim nasleđem i živim kulturnim životom.

Poslednjih godina došlo je do promena, pa se status grada – prestonice evropske kulture sve više koristi kao način oživljavanja kulturnog i svekolikog života u gradu. Upravo poslednjih godina izbor grada za počasno zvanje sve više se povezuje sa povoljnim privrednim i društvenim ishodima koji nastaju kao sa oživljavanjem kulturnog života i svih delatnosti koje su sa tim povezane (turizam, ugostiteljstvo, usluge, saobraćaj).

Pročitaj i ovo:  Crowdsourcing i crowdfunding u kulturnom i kreativnom sektoru

Ove godine su evropske prestonice kulture poljski grad Vroclav i španski San Sebastijan.

Ostavite odgovor