4 min 11 godina

Prema podacima Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je šesnaesto izdanje „Indeksa održivosti organizacija civilnog društva Centralne i Istočne Evrope“ koji je dobro poznat među velikim brojem neprofitnih organizacija civilnog društva (OCD) aktivnim u ovom regionu. Ovogodišnje izdanje odnosi se na razvoj civilnog društva u toku kalendarske 2012. godine. “Indeks” prati razvoj organizacija civilnog društva u 29 država u proteklih 15 godina. On ispituje opšte okruženje civilnog društva, sa posebnim fokusom na zakonsko okruženje, organizacione kapacitete, finansijsku održivost, zastupanje, pružanje usluga, infrastrukturu i sliku u javnosti.

Nove ideje neprofitnog sektora

Uprkos povećanom broju novih ograničenja koja su nametnuta civilnom društvu u prethodnoj godini, OCD-i u centralnoj i istočnoj Evropi i Evroaziji pokazuju neke pozitivne pomake ka održivosti u 2012. godini. Svuda u regionu, OCD kuju nove ideje i nove načine putem kojih uključuju građane i predstavnike vlasti u svoje aktivnosti, a kroz definisanje novih zagovaračkih tema i povećanu upotrebu internet alata. Međutim, nekoliko aktuelnih izazova postoji, a u njih spadaju zakonska ograničenja koja sputavaju razvoj civilnog društva, kontinuirane finansijske poteškoće, usporen razvoj transparentnih mera, veliki regionalni dispariteti. Svi oni prete da zaustave ili čak preokrenu kontinuirani razvoj civilnog sektora. Primera radi, od svih zemalja koje su dvadeset godina u tranziciji, samo sedam ima ukupnu ocenu održivosti koja se na skali nalazi na najvišem nivou – Poboljšana održivost.
 
Civilno društvo se i dalje bori za opstanak

Činjenica da se civilno društvo u toliko mnogo zemalja još uvek bori da obezbedi sebi budućnost odražava stvarnost u kojoj je izgradnja održivosti civilnog sektora dugoročan proces. Uprkos izazovima, praksa u kojoj građani zajedno učestvuju u rešavanju njihovih sopstvenih problema postaje ukorenjena u svim zemljama u regionu do te mere da su oni stalni čvorovi društva. Bilo da se bore za prava dece sa disleksijom u Letoniji, vrše pritisak da se održi referendum o uvozu neotrovnog otpada u Albaniju, ili promovišu prevenciju od HIV-a i vrše testiranje u Uzbekistanu, OCD-i u celom regionu centralne i istočne Evrope i Evroazije aktivno odgovaraju na izazove sa kojima se suočavaju njihove zemlje.

Pročitaj i ovo:  Anagram dizajn studio – od frilenserskog načina rada do preduzetničke inicijative

Izveštaj o održivosti (IO) OCD se promenio od trenutka uvođenja – proširio se sa 21 zemlje u regionu Evrope i Evroazije na 60 zemalja u različitim regionima širom sveta. Nacionalna koalicija za decentralizaciju izrađuje IO OCD u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji je registrovano 18.544 udruženja građana, 46 stranih udruženja i više od 400 fondacija i zadužbina.
 
Pročitajte 2012 CSO Sustainability Index for Central and Eastern Europe and Eurasia, June 2013, 16th Edition
Fotografija Unsplash

Ostavite odgovor