5 min 11 godina

Na listi razvijenosti regiona i lokalnih samouprava za 2013. godinu Loznica je svrstana u kategoriju srednje razvijenih, jer ostvaruje bruto domaći proizvod u vrednosti od 80 do 100 odsto republičkog proseka. Dodatno, Loznica je, pored Kragujevca, 2013. godine drugi put zaredom dobila sertifikat NALED (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj) o povoljnom poslovnom okruženju. Ne samo što ovo priznanje jača konkurentnost lokalne samouprave i bolje je pozicionira na „investicionoj mapi“ već predstavlja i jedan od preduslova za potencijalni razvoj kreativnih industrija.

Pored privlačnog poslovnog ambijenta, uvođenje strateškog planiranja u javnim politikama, podsticanje razvoja preduzetništva, promišljanje kulturnog nasleđa i turističkih vrednosti u agendama Loznice vidimo kao ključne stavke za podsticanje razvoja kreativnog sektora. Posebno je značajno što gradska uprava Loznice prepoznaje izuzetan potencijal lokaliteta u kojima se može razvijati kulturno-manifestacioni turizam poput Tršića i Banje Koviljače ili brda Budimlija, izletišta nadomak grada.

Privredna slika grada

Prema podacima iz Strategije održivog razvoja grada 2012-2021, u Loznici posluje 860 privrednih društava i 2.725 preduzetničkih radnji. Poslednjih deset godina grad beleži intenzivan razvoj mikro i MSP a svoju konkurentnost obezbeđuje zahvaljujući infrastrukturno opremljenoj industrijskoj zoni koja predstavlja jednu od najpovoljnijih poslovnih lokacija u Srbiji. Kao najznačajnije turističke lokacije izdvajaju se: Tršić (mesto održavanje Vukovog sabora, od 1933. godine), planina Cer (spomen obeležje Tekeriš) i brdo Gučevo, Banja Koviljača ali i ostaci starih gradova i utvrđenja, spomenici kulture, muzeji, galerije.

Ekonomski i društveni razvoj su strateški prioriteti Loznice čija je vizija da se 2021. godine razvije u „atraktivno mesto za investiranje, sa razvijenim industrijskim kapacitetima (…) grad sa razvijenim kulturnim sadržajima“. Kao svoje snage Loznica prepoznaje povoljne uslove za razvoj privrede, preduzetništva i turizma, bogato kulturno nasleđe, razvijeno partnerstvo sa civilnim sektorom u oblasti društvenog razvoja.

Pročitaj i ovo:  Razvoj kreativnog sektora malih zemalja - primer Malte

Slabosti predstavljaju nedostatak visokih škola, odliv stručnih kadrova, nezaposlenost i mali broj investicija. Stoga je otvaranje visokih škola do 2020. godine i uvođenje novih obrazovnih profila u srednje škole viđeno kao jedan od strateških ciljeva. Za potencijalni razvoj kreativnih industrija u Loznici je posebno važna smernica da bogato kulturno-istorijsko nasleđe Banje Koviljače, Tršića, Cera treba da bude stavljeno u funkciju razvoja turističke i kreativne privrede.

Pretnje za ostvarivanje pomenutih strateških ciljeva predstavljaju nerazvijen preduzetnički duh, odliv mladih i obrazovanih ljudi, nedovoljno razvijeni i organizovani ljudski resursi koji bi bili pokretači budućeg privrednog razvoja.

Strateški ciljevi ekonomskog razvoja – preduzetništvo i investicije

Strateški ciljevi koji se odnose na ekonomski razvoj su pružanje podrške razvoju preduzetništva i MSP kroz privlačenje investicija u industrijske zone i podršku investitorima i preduzetnicima, stvaranje uslova za razvoj turizma (između ostalog i kulturnog turizma) kroz podizanje kapaciteta glavnih turističkih odredišta i pružanje opšte podrške. Tako su neki od projekta čija je implementacija planirana do 2021. godine: otvaranje turističkog info centra sa suvenirnicom u Banji Koviljači, rekonstrukcija i adaptacija Doma kulture u Tršiću u kome bi se otvorila galerija, centar za edukaciju ali i vodile radionice za stare zanate.

U pogledu društvenog razvoja, glavni strateški ciljevi su razvoj humanog kapitala kroz unapređenje obrazovanja u skladu sa potrebama savremenog doba i podrška kulturno-istorijskim sadržajima kroz formiranje Istorijskog arhiva, otvaranje profesionalnog pozorišta i izgradnju Doma kulture i omladine.

Iako tema kreativnih industrija i gradske ekonomije do sada nije bila otvarana u Loznici, grad je zainteresovan da istraži mogućnosti za podršku kreativnom sektoru i naročito omladinskim grupama i organizacijama.

M. Milojević
Foto Ekranska fotografija (printscreen) Grad Loznica

Članak je kreiran u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima EU i Ministarstva kulture Srbije.

Pročitaj i ovo:  Nacionalni panel - Kultura između proizvodnje i potrošnje: Kulturne/kreativne industrije i konkurentnost

Ostavite odgovor