3 min 13 godina

Izveštaj o kreativnoj ekonomiji (Creative Economy Report) za 2010. godinu ukazuje da su kreativne industrije bile otpornije na uticaj svetske ekonomske krize od tradicionalnih industrija i realnog sektora. Globalni izvoz kreativnih roba i usluga više se nego udvostručio u periodu od 2002. do 2008. godine i samo u SAD dostigao vrednost od 600 milijardi dolara godišnje, kaže se u izveštaju.

Uprkos 12 posto pada globalne trgovine u 2008. godini, svetska trgovina kreativnih roba i usluga nastavila je da se širi s prosečnom godišnjom stopom rasta od 14 odsto. Kreativno usmerene industrije su izvor inkluzivnog privrednog rasta.

„Ako su dobro podržane, kreativne industrije mogu biti izvor socioekonomskog rasta, stvaranja novih radnih mesta, rasta inovacija i trgovine, dok u isto vreme doprinose socijalnoj inkluziji, kulturnoj raznolikosti i održivom razvoju“, rekla je Rebeca Grynspan iz UNDP-a. Nove tehnologije i internet pružili su čak i zemljama u razvoju mogućnosti za promet svojim kreativnim robama i uslugama i razvoj preduzetništva na globalnom tržištu“, rekla je Edna dos Santos-Duisenberg, načelnik kreativne ekonomije UNCTAD-a

UNCTAD-UNDP-a publikacija prikazuje više od 40 konkretnih primera, od modne industrije u Africi i Aziji do industrije TV sapunica u Meksiku i Brazilu, od filmske industrije u Indiji, do reggae industrije na Jamajci i karnevala u Brazilu i na Karibima. Takve industrije u zemljama u razvoju su podsticaj trgovine, a često pružaju velike mogućnosti za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa i za siromašne.

Na primer, Nigerija ima 2,75 milijarde dolara vrednu filmsku industriju, čime je treća po veličini na svetu, nakon SAD-a i Indije. Nigerijski ‘Nollywood’ proizvodi više od 1.000 filmova godišnje, stvara hiljade radnih mesta, a toj državi je druga najvažnija industrija nakon petrohemijske industrije. Shvatajući značaj filmske industrije, nigerijska vlada je uložila budžetska sredstva u tu industriju, reformisala javne politike u vezi sa kinematografijom i pružila obuku za podsticaj filmske proizvodnje i distribucije.

Pročitaj i ovo:  Smanjenje budžeta za kulturu širom Evrope

A.Đ.

Ostavite odgovor