4 min 8 godina

Među šest najperspektivnijih klastera u Srbiji nalaze se čak dva klastera iz oblasti kreativnih industrija. Od 26 registrovanih klastera na teritoriji Srbije, 6 klastera se izdvaja po svojoj veličini, potencijalu za razvoj i uticaju koji ostvaruje na lokalnu ekonomiju, od čega dva iz oblasti kreativnih industrija: Klaster naprednih tehnologija (Ni-CAT) iz Niša i ICT Network čije su članice kompanije iz Beograda i okoline i Vojvodine, podaci su Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Potrebu za udruživanjem u klastere imaju prvenstveno mala i srednja preduzeća koja teže opstaju na tržištu. Klaster u tom smislu predstavlja udruženje preduzeća srodnih delatnosti, njihovih dobavljača i partnerskih institucija, povezanih po geografskom principu. Aktivnosti klastera usmerene su na izgradnju kapaciteta i administrativnu podršku članicama, razvoj konkurentnosti (marketing, produktivnost, dizajn) i ljudskih resursa i umrežavanje i jačanje partnerstva. To praktično znači da preduzeća povezana u klastere zajednički nabavljaju jeftinije sirovine, nastupaju na stranim tržištima i, najvažnije, imaju mogućnost korišćenja državnih subvencija i pristupnih fondova EU kako bi postala konkurentnija i uspešnija.

Ipak, malo njih u Srbiji i stvarno prepoznaje svoj interes u tome. Istraživanje Nacionalne agencije za regionalni razvoj pokazalo je da naši preduzetnici nedovoljno koriste mogućnost za prevazilaženje dela tržišnih ograničenja kroz udruživanje i poslovno povezivanje: tek 15 odsto malih firmi i svako peto preduzeće srednje veličine učestvuje u nekom obliku udruživanja.

Klasteri predstavljaju jedan od osnovnih alata Evropske unije za unapređenje regionalne konkurentnost i podsticanje inovacija u evropskim preduzećima. U Srbiji je za njih nadležno Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a direktnu podršku preduzećima pružaju Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Fond za razvoj Republike Srbije, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza. U decembru 2010, Privredna komora Srbije osnovala je Savet za klastere sa ciljem da afirmiše postojeće, inicira osnivanje novih klastera i utiče na kreiranje i pokretanje odgovarajućih inicijativa strategija privrednog razvoja.

Pročitaj i ovo:  Koliko šta vredi u zajedničkom startapu?

Uz finansijsku podršku EU, pokrenut je Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP) kao podrška razvoju tržišne ekonomije i socio-ekonomskog povezivanja kroz unapređenje međunarodne konkurentnosti i mogućnosti izvoza malih i srednjih preduzeća. Jedna od glavnih komponenti SECEP projekta je razvoj klastera i lanaca njihovih dobavljača. Ovaj projekat prepoznao je šest pomenutih klastera sa perspektivom razvoja i sa njima intenzivno sarađuje, pružajući im ekspertsku podršku i podršku razvoju kapaciteta menadžmenta klastera, servisa namenjenih članovima i drugo. Ostalim klasterima koji nisu direktno uključeni u projekat, SECEP obezbeđuje učešće u manifestacijama Mreže klastera Srbije koji imaju za cilj da prenose know-how upravljanja klasterom i da pomognu učesnicima da podele svoja iskustva u vidu treninga. Ovaj projekat je formirao i brojne klasterske grupe za razmenu iskustava koje pokrivaju polja primene naprednih znanja, nameštaja i drveta, automobilske industrije, kao i tekstilne i odevne industrije.

Fotografija Pixabay

 

Ostavite odgovor