3 min 3 godine

Kineski istraživački tim uspešno je dizajnirao 62-kubitni programabilni superprovodljivi kvantni procesor, nazvavši ga Zu Čongži (Zu Chongzhi) po poznatom kineskom matematičaru i astronomu iz 5. veka. Računar sadrži najveći broj superprovodljivih kubita do sada na svetu i postignuta dvodimenzionalna programabilna kvantna kretanja po sistemu, što je glavna prekretnica na ovom polju. Ovom studijom podiže se značajno mogućnost univerzalnog kvantnog računanja kroz dvodimenzionalno kvantno kretanje i time je veliki proboj u ovom polju.

Studiju je izveo istraživački tim sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine (USTC), a objavljena je 7. maja u časopisu Science, jednom od najboljih akademskih časopisa na svetu.

Kvantni procesori pružaju ogromne mogućnosti

Tim je u studiji dizajnirao i proizveo 8×8 dvodimenzionalni kvadratni superprovodljivi kubit niz sastavljen od 62 funkcionalna kubita, a ovaj uređaj je koristio da demonstrira kvantna kretanja sa jednom i dve čestice visoke vernosti. Takav uređaj može postići univerzalno kvantno računanje, što znači da se bilo koji računski zadatak može obaviti na ovaj način, rekao je Juan Lanfeng, istraživač iz Nacionalne laboratorije za fizičke nauke Hefei USTC-a.

„To je poput jedne ili dve čestice koje se nasumično kreću na šahovskoj tabli 8k8. Takve slučajne kvantne šetnje mogu postići sve što kvantno računanje može učiniti, što je neverovatno“, rekao je.

Razvoj kvantnih računara, jedan od glavnih izazova u prvom planu nauke i tehnologije u svetu, postao je fokus konkurencije među zemljama širom sveta.

Budućnost nauke i tehnologije počiva na kvantnim računarima

Google je u oktobru 2019. najavio 53-kubitni programabilni superprovodni procesor, nazvan Sicamore, i postavio „kvantnu nadmoć“, termin koji opisuje tačku u kojoj kvantni računari rešavaju probleme izvan mogućnosti nekvantnih ili klasičnih računara .

Kvantni računari imaju superbrzu paralelnu računarsku snagu i obećavaju eksponencijalno ubrzanje sposobnosti klasičnih računara u rešavanju važnih socijalnih i ekonomskih problema, kao što su kriptografija, optimizacija velikih podataka, dizajn materijala i analiza lekova, kroz određene algoritme.

Superprovodljivo kvantno računanje je među najperspektivnijim kandidatima za skalabilno kvantno računanje.

Novi superprovodljivi kvantni računar Zu Čongži može se primeniti na planiranje transporta, omogućavajući veliku optimizaciju saobraćajnih tokova u gradu. Takođe se može koristiti u farmaceutskoj industriji, brzo odabirući najperspektivniju kombinaciju molekula lekova od svih raspoloživih kandidata za molekule lekova, a u kineskom centru naglašavaju da se velike nade polažu u stavljanje superprovodljivih kvantnih računara u upotrebu u farmaceutskom sektoru za pet godina.

Izvor Global Times
Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Uber suzbija taksi industriju u Londonu

Ostavite odgovor