2 min 11 godina

Kreativni hab (eng. hub – središte, čvorište) je prostor koji podstiče kreativno mišljenje i svojim sadržajem i polivalentnom formom organizacije predstavlja kombinaciju aktivnosti ljudi okrenutih kreativnosti, duhovnoj radoznalosti i komunikaciji sa drugačijim i raznolikim. Prostor može biti virtuelan ili stvaran, najčešće uspostavljen na vrednostima uzajamne razmene i saradnje.

U profesionalnom pogledu interakcija između kreativnih umova profesionalaca i radoznalosti apsolutnih početnika rađa podsticajnu radnu i kreativnu atmosferu iz koje se generišu akcije. Suština je podstaći promenu u lokalnoj sredini osmišljenom javnom akcijom, ali koja prolazi proces iniciranja i razvoja kroz inspiraciju, zajedničko razmišljanje i imaginaciju o mestu u kojem se želi živeti i stvarati. Kreativni hab, dakle, prednost daje ljudima koje okuplja, ne tehničkim i prostornim resursima i paralelnim akcijama za različite krugove publike.

Forme kreativnog haba su raznolike i razlikuju se po tome da li su inkubatorski (poslovni inkubator npr), saradnički (co-working) ili podsticajni (akceleratori)

A. Đerić

Pročitaj i ovo:  Kreativne industrije u Srbiji između mogućnosti, mita i osporavanja

Ostavite odgovor