3 min 10 godina

Austrija je zemlja slične veličine Srbiji i tu se verovatno svaka sličnost završava. Druga zajednička nit je što veliki broj austrijskih firmi posluje u Srbiji. Iako uglavnom u oblastima bankarstva, građevine i energetike, ove firme i u svom nastupu na našem tržištu koriste usluge kreativnih industrija svoje zemlje – dizajna, brendinga, obuke, konsaltinga, softvera i inženjeringa, ali i patentima i nizom drugih srodnih i podržavajućih delatnosti, koje su vitalne i u radu realnog ili finansijskog sektora.

Godine 2009. urađeno je istraživanje, koje je obuhvatilo 2.000 kompanija iz kreativnog sektora Austrije o tome kako kreativne delatnosti utiču na polje inovacija u zemlji. Istraživanje je sproveo Centar za evropska ekonomska istraživanja iz Manhajma i Fraunhofer Institut za istraživanje sistema i inovacija iz Karlsruea i iz njega je najvećim delom generisan ovaj Treći izveštaj o stanju kreativnih industrija u Austriji.

Iz istraživanja se može videti da je više od 10 odsto (ili 30.000 privrednih društava) svih kompanija u ovoj zemlji u kreativnom sektoru, što čini veliki procenat. Prihodi ovih kompanija čine 3 odsto svih prihoda austrijske privrede. Najviše kompanija iz kreativnih industrija koncentrisane su u Beču, Gracu, Lincu i Salcburgu i Klagenfurtu, dok je na prvom mestu Insbruk, sa 5,2 firme na 1.000 stanovnika. Konkurentska prednost kompanija iz oblasti kreativnih industrija zasniva se na tri faktora: originalnosti, individualnoj kreativnosti i prilagođenim uslugama (ciljnoj grupi).

Petina svih kompanija iz KI su u oblasti arhitekture, dok značajan udeo još čine delatnosti konsaltinga i obuke (koji čine i najobrazovaniji deo zaposlenih u kreativnom sektoru), oglašavanja, softvera, dizajna i inženjeringa. Kreativne industrije Austrije značajna su podrška ostalim granama privrede ove zemlje. Čak 71 odsto svih kompanija kreativne ekonomije Austrije imalo je barem jedan inovacioni projekat u svom poslovanju za period jedne do tri godine.
Pročitajte ceo izveštaj o stanju kreativnih industrija Austrije
Foto Pixabay

Pročitaj i ovo:  Kriza poslovanja domaćih preduzeća: raste broj ugašenih i blokiranih

Ostavite odgovor