2 min 3 godine

Vojvodina ICT klaster došao je do podataka Narodne banke Srbije o izvozu kompjuterskih usluga u prošloj godini. Uprkos pandemiji i propisima s početka prošle godine a koji su se odnosili na test samostalnosti, izgleda da je zabeležen porast izvoza kompjuterskih usluga.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini izvoz kompjuterskih usluga Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini, navodi se u objavi Vojvodina ICT klastera. Od toga, izvoz kompjuterskih usluga u decembru 2020. godini bio je čak za trećinu veći nego godinu dana ranije.

Prosečan rast ICT sektora prethodnih godina (meren spoljnotrgovinskim bilansom) bio je 20-25 odsto godišnje. Ipak, i rast od 4,4 procenta je značajan.  Statistika za januar i februar 2020. godine je pokazala nastavak dugogodišnjeg trenda, ali sa izbijanjem pandemije i donekle sa pregrupisavanjem u samom sektoru zbog toga što mikro firme nisu mogle da prođu test samostalnosti,  došlo je i do značajnog pada od oko 20-22 posto, smatra Kreativna Srbija..

Očekujemo da NBS objavi širi izveštaj o strukturi ovog izvoza, tj koliko su izvezle velike kompanije, a koliko mali i mikro biznis.

Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Računarske usluge beleže najveći izvoz u sektoru usluga

Ostavite odgovor