3 min 8 godina

U periodu od 2015. do 2021. godine, očekuje se da će broj IoT povezanih uređaja rasti za 23 procenata na godišnjem nivou, a od tog broja mobilni IoT uređaji imaju najveću stopu rasta. Od 28 milijardi uređaja ukupno koji će biti povezani do 2021. godine, skoro 16 milijardi će biti IoT uređaji.

Zapadna Evropa će predvoditi u pogledu novih IoT konekcija – očekuje se da broj IoT uređaja na ovom tržištu poraste za 400 posto do 2021. godine. Ovaj rast će primarno biti uslovljen regulatornim zahtevima, na primer regulativom za upotrebu pametnih mernih stanica, ali i rastućom potražnjom za povezanim automobilima, kao i e-call direktivu EU koja treba da stupi na snagu 2018. godine.

Rima Kureši, potpredsednik i direktor za strateško poslovanje u kompaniji Ericsson, smatra da IoT sada prolazi kroz fazu ubrzanog razvoja jer se troškovi uređaja smanjuju, a pojavljuju se inovativne aplikacije. Počevši od 2020. godine, komercijalna primena 5G mreža će pružiti dodatne mogućnosti koje su ključne za IoT, kao što su network slicing i mogućnost eksponencijalnog povezivanja više uređaja nego što je to moguće sada, procenjuje on.

Mobilna tehnologija ima primat

Eriksonov izveštaj takođe pokazuje da se broj korisnika pametnih telefona povećava i očekuje se da će prevazići broj korisnika osnovnih modela telefona u trećem kvartalu ove godine. Do 2021. godine, broj korisnika pametnih telefona će se skoro duplirati sa 3,4 milijardi na 6,3 milijardi. Ericsson Mobility Report takođe otkriva da sada postoji oko pet milijardi jedinstvenih mobilnih korisnika, što je dokaz fantastičnog razvoja mobilne tehnologije u relativno kratkom vremenskom periodu.

Pročitaj i ovo:  Prijave za najbolju tehnološku inovaciju do 5. maja

Ova godina će doneti dugo očekivanu prekretnicu u komercijalnim LTE mrežama koje će podržavati najveću brzinu preuzimanja podataka od 1 Gbps. Očekuje se da će se uređaji koji podržavaju 1 Gbps pojaviti u drugoj polovini ove godine, prvo na tržištima Japana, SAD-a, Južne Koreje i Kine, odakle će se brzo proširiti širom sveta. Mobilni korisnici će uživati u izuzetno brzom pristupu sadržaju zahvaljujući ovoj unapređenoj tehnologiji, koja će omogućiti za dve trećine veću brzinu preuzimanja u poređenju sa sadašnjim najbržim tehnologijama.

Izvor Danas.rs

Ostavite odgovor