2 min 3 godine

U Hrvatskoj je u julu 2021. godine ostvareno 3,7 miliona dolazaka i 25 miliona noćenja, odnosno 47 odsto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine, prema zvaničnim podacima turističke privrede ovog regionalnog suseda. Strani turisti ostvarili su 21,6 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 miliona noćenja.

Podaci su dobijeni putem informacionog sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom čarteru (sistem eCrew), prenosi portal Index. U poređenju s rezultatima 2019. godine, u julu ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u istom mesecu 2019. godine. Primetan je pad broja italijanskih turista, kao i broj turista u Dubrovniku, koji nije ni upola onog što je bio u sezoni pre pandemije. Razlog za ovo se vidi u činjenici da je dubrovačka rivijera poznata kao destinacija čarter letova iz celog sveta, a ovog puta ti letovi su mnogo manji.

Na dan 10. avgusta 2021. godine, u Hrvatskoj je bilo 1.050.000 turista, od čega 80 odsto stranih, što je više od 6 odsto nego u istom periodu pre dve godine. U odnosu na jul 2019 i restoranska privreda je zabeležila značajan rast, mada su kafei zabeležili pad prometa. Preduzimaju se i značajne mere prevencije protiv pandemije, kako bi sezona što duže trajala, jer je prošle godine, nakon eskalacije broja zaraženih praktično završena u trećoj nedelji avgusta.

Ipak, u Vladi Hrvatske očekuju da sam avgust 2021. bude rekordan i do sada najbolji i u broju turista i po zaradi. Hrvatska godišnje zaradi više od 10 milijardi evra od turizma, što čini oko 20 odsto BDPa ove zemlje. U turizmu je zaposleno 28 hiljada ljudi.

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Digitalni nomadi dobrodošli u Hrvatsku

Ostavite odgovor